Hírek

Kukorica cinkhiány

Magyarországon a kukorica a legnagyobb területen termesztett szántóföldi növény. Az elmúlt 10 évben vetésterülete 1,1 – 1,2 millió ha között változott. Az intenzív és alapvetően műtrágyákra alapozott termesztés technológiák miatt a növények számára nélkülözhetetlen mikroelemek egyre jobban kifogyóban vannak talajból. A kukorica intenzív termesztése során egyre több Ca, Mg, Zn és Cu kerül ki a talajból. A nagy kukorica termesztő vidékeken megfigyelhető a talajok cink készletének fokozatos megcsappanása, általánosságban elmondható, hogy a Magyarország termőtalajainak nagy része cinkhiányos. A kukorica a mikroelemek közül a cinkhiányra érzékeny.

A cink jelentősége:

A cink számos enzimreakció működését serkenti (enoláz, aldoláz, karboxipeptidáz, lectináz). Ezen kívül részt vesz a növény fehérje és auxin anyagcseréjében is. A megtermékenyülésben is fontos szerepet játszik azáltal, hogy a pollenek élettevékenységét meghatározza és fokozza.

A cink jelenléte fokozza a gyökérzettel szimbiózisban élő mikorrhiza gombák élettevékenységét. A kukorica gyökérzete mikorrhizakapcsolat által nagyobb hatékonysággal tudja mozgósítani a talajban nehezebben felvehető tápanyagokat és a vizet, ami különösen fontos a száraz talajoknál. Ez azzal magyarázható, hogy a mikorrhizakapcsolat következtében a növény víz- és tápanyagfelvevő felülete lényegesen nagyobbá válik, ami erősen a talajhoz kötődő elemeket és vizet is mobilizál a növény számára, amit a gyökerek magukban nem lennének képesek hasznosítani.

Az utóbbi évek kutatásai kimutatták, hogy a cink jelenléte serkenti a kettő illetve több cső kialakulását a kukoricában.

A cinkhiány tünete:

Cinkhiány esetében a kukorica fejlődésében visszamarad, az ízközök megrövidülnek, romlik a nitrogén beépülés, a leveleken fehér sávozottság figyelhető meg. Tartós cinkhiány esetében a vegetatív szervek károsodása mellett a generatív szervek fejlődési rendellenesége is felléphet. Krónikus cinkhiány esetében a virágképződés késik, akár el is maradhat. A virág és termésképződési zavarok következtében jelentős termésveszteséget okoz. Ezért érdemes a pótlásra gondot fordítani.

A cinkhiány főbb okai:

A talaj felvehető cink tartalmát különböző tényezők befolyásolhatja. A talaj kémhatása, amely alapvető hatással van a talaj cinkszolgáltató képességére. Alacsonyabb kémhatású talajokban általában elegendő mennyiségű felvehető cink található. A magas talaj-pH esetében azonban a cink megkötődése miatt jelentősen csökken a felvehető cink mennyiség a talajban.

A foszfor- cink antagonizmusból  fakadóan a talajok magas foszfortartalma jelentősen csökkenti a növények által felvehető cink mennyiséget, ami jelentős termésveszteséget eredményez. Meszes talajok esetében különösebben gondot kell fordítani a cinkpótlásra a foszfortöbblet esetében.

A kukorica intenzív termesztése során, rendszeres, nagy termésátlagok esetén fokozatosan megcsappan a talaj cinkkészlete, ami akár abszolúthiányhoz is vezethet.

Cinkpótlás lombtrágyával:

A lombtrágya kijuttatását optimálisan 6-8 leveles időpontban kell elvégezni. A kukorica ebben az időszakban intenzíven fejlődik.

A cinkhiány pótlására a Farmmix csoport az Omex Kingfol Cink termékünket ajánljuk, amely 41% tömegszázalékban 70% térfogatszázalékban tartalmaz cinket kelát formában a könnyebb felvehetőség érdekében. Kloridmentes levéltrágya.

Baasandavaa Ankhbayar, növényorvos, üzletkötő FDM Trade Kft.

AIzaSyBbgWGPJ8bnqmbMnJ8-JrjLlcwrnhbbAu0

Megújult webshopunk!

Vásároljon meg mindent egy helyen, ami a kertészkedéshez kell!

További részletek