A cink jelentősége a növény fejlődésében

A cink egy nélkülözhetetlen mikroelem a növények számára (enzimalkotórész és enzimaktivátor). Jelentős szerepet játszik a növekedésszabályozásban, az auxin termelésben és a fehérjék anyagcsere folyamataiban is.

A magyarországi talajok 2/3-ban a cink, mint mikroelem csekély formában fordul elő, mozgékonysága a talajban nem jellemző. A talaj pH érték csökkenésével egyenes arányban nő a cinktartalom. A növények cink-felvétele, cink igénye kicsi. A növények a cinket Zn2+-ion formában, illetve kelátként veszik fel a talajból. A cink felvételét a talajból akadályozza a cink-foszfor és a cink-kalcium antagonizmus, a talaj lúgossága valamint az a tény, hogy a cink erősen kötődik az agyagásványok rácsaiban, így a magas koncentrációban alkalmazott foszfor műtrágyák, a magas pH és kalcium karbonáttartalom a fő okozói az akadályozott cink-felvételnek.

A cinkhiány esetén négy csoportot különböztethetünk meg:

 • nagyon érzékenyek: kukorica, bab, szója, komló, len, szőlő, a gyógynövények közül a ricinus, továbbá a citrusfélék,
 • közepesen érzékenyek: burgonya, cukorrépa, lucerna, hagymafélék, paradicsom, vörös here, gyümölcsfák (alma és körte),
 • kismértékben érzékenyek: zab, árpa, búza, rozs, mustár, borsó, sárgarépa, spárga és több gyógynövény, mint például a menta,
 • nem érzékenyek: a többi termesztett növény.

Kukorica Zn-hiány tünetei:

 • a kultúrnövény növekedése lelassul, az ízközök lerövidülnek,
 • a felső levelek érközi klorózisa, majd a levéllemez teljes kifehéredése tapasztalható,
 • a levelek aprók maradnak és a fellépő auxinhiány miatt rozettásodás, valamint törpe szártagúság figyelhető meg,
 • az idősebb levelek teljes hosszában, fehéres klorotikus csíkok alakulnak ki,
 • fiatal levelek világossárgák, közel fehér színűek lesznek (rügyfehéredés),
 • tartós hiány esetén a levelek szürkék, majd bronzszínűek lesznek, végül elhalnak,
 • krónikus cinkhiány esetén a virágképződés késik, de el is maradhat,
 • erős hiány esetén a virág- és termésképzési zavarok következtében akár 80 %-kal is csökkenhet a hektáronkénti termés mennyisége.

Cinkhiány tünete kukoricában

 

A cink pótlásának módjai

Levéltrágyaként a 0,5-1,5 %-os cinkszulfát (ZnSO4) oldat javasolható. A kijuttatás a növénytermesztési technológiától függően összeköthető a kukorica növényvédelmi, valamint egyéb kezeléseivel. A növényeket először 6-8 leveles állapotban, majd 2-3 hét elteltével még 1-2 alkalommal célszerű permetezni. Jegyezzük meg, hogy erőteljes Zn-hiány esetén a levéltrágyázás önmagában nem elegendő a hiány megszüntetésére!

A növény a tápanyagokat a gyökerein keresztül veszi fel, ezért a tápanyag-utánpótlási technológiákban alapvetően a gyökéren keresztüli tápanyag-hasznosulással számolunk. Ugyanakkor vannak esetek, amikor a levélen keresztüli növénytáplálás hatékonyabbnak bizonyul, vagy egyetlen megoldásnak tűnik bizonyos tápanyag-ellátási zavarok, így a cinkhiány megelőzésére, illetve megszüntetésére is.

Ilyen eset az, amikor a gyökérzet a cinket a felsorolt okok miatt nem vagy csak nehezen tudja hasznosítani (relatív tápanyaghiány), és a talajon keresztüli felvétele pótlólagos trágyázás esetén sem lenne biztosítva. A legegyszerűbb cinkvegyületek, amelyek a vízben jól oldódnak, mind számításba jöhetnek a lombtrágyázás során, ezek közül a legismertebb és legtöbbet alkalmazott a cink?szulfát.

Lombtrágyázáskor figyelembe kell venni:

 • Minden esetben jó minőségű, lágy vizet használjunk, mert kemény vagy erősen szikes (magas EC-értékű) vízben azonnal kicsapódhat.
 • Jobb hatásfok érhető el, és kisebb a perzselési veszély is, ha hígabb oldatot készítünk (0,1-0,3%). Inkább gyakrabban ismételjük meg a permetezést, mint túl tömény oldatot használjunk.
 • Egyszerre három szernél többet ne keverjünk össze.
 • A lombtrágyák döntő többsége növényvédő szerekkel is kijuttatható. A jó oldódás miatt fontos a bekeverési sorrend. Először a por alakú (WP) növényvédő szert oldjuk fel, ezt kövesse az oldatformájú növényvédő szer hozzáadása (EC), és csak ezután keverjük be a lombtrágyát.

 

Czencz Péter, növényorvos

Területi képviselő FDM Trade Kft. Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Tolna megye