Bór utánpótlás a napraforgóban Omex Boron-nal

A napraforgó az egyik legkedveltebb haszonnövényünk. Magyarországon a legnagyobb területen termesztett olajnövény. Észak Amerika nyugati feléről származik, Európába a spanyol hódítók hozták be és eleinte dísznövényként termesztették. Magyarországon az 1970 évektől kezdték a magas olajtartalmú fajtákat termeszteni, ekkor még hektáronként 1,2 tonna volt a termésátlag, ami manapság már 2,5-5 tonna hektáronként. Ez természetesen nagyban függ az időjárástól, talajtól, talajműveléstől, tápanyaggazdálkodástól, növényvédelemtől. Amennyiben kedvező feltételek és adottságok adottak a napraforgónak akkor akár 4-5 tonna is lehet a hozam hektáronként, kedvezőtlen esetben 1,0 – 2,5 tonna.

Az egyik legfontosabb és legelterjedtebb olajnövény a világon a napraforgó. 2021-ben a világon az éves termés mennyisége meghaladta az 59 millió tonnát. Az 59 millió tonnából a világ első öt helyén álló napraforgómag termelői: Ukrajna, Oroszország, Argentína, Kína és Románia. Érdekes és tény, hogy 2021-ben Ukrajna és Oroszország az éves termés több mint felét (54%) adták a világ napraforgómag termelésének.

A napraforgómagból sajtolt napraforgóolajat sokrétűen használják fel: élelmiszerként pl. étolaj, szappan alapanyagként, állati takarmánynak és bio üzemanyagnak. A napraforgó magja nagy mértékben tartalmaz egészséges növényi zsírokat, vitaminokat. Kifejezetten gazdag linolinsavban, olajsavban, B1 és E-vitaminban, és magas a kálium-, kalcium- és magnéziumtartalma.

Mivel az egyik legfontosabb olajnövényünk a napraforgó, ezért nagy hangsúlyt kell fektetnünk mind az alaptrágyázásra mind a levélen keresztüli tápanyag pótlásra. Az alaptrágyázás során ősszel a foszfort és a káliumot jutattjuk ki. A nitrogént két részletben adagoljuk a napraforgónak. A nitrogén trágyázás során ügyelnünk kell a túladagolásra, a nitrogén bőségre, mely fokozza az érés egyenetlenséget, valamint károsan hat az olaj beépülésére is.

A talaj tápelem ellátottsága bővített talajvizsgálatból ismerhető meg és ebből következtethetünk némely mezo- illetve mikroelem levélen keresztül történő pótlására. Általában a talajvizsgálati eredmények a bór értékeit nem tartalmazzák, ilyenkor van szükségünk a levélanalízisre ahhoz, hogy a növényünk jó minőségű megfelelő bór utánpótlást kapjon.

A napraforgó életében az egyik legfontosabb, nélkülözhetetlen mikroelem a bór.

A bór szerepe nagyon változatos: segíti a tápelemek felvételét, fontos szerepe van a szénhidrátok és keményítő raktározásában és szállításában, ezzel összefüggésben a szállítószövetek és gyökerek kialakításában is, valamint a terméskötődést és a virágzást is segíti. A megfelelő mértékben kialakult gyökérzet segítségével több tápanyagot és több vizet képes a napraforgó felvenni ezáltal egészségesebb és ellenállóbb lesz a növény. Sokan nem tudjuk, hogy a bór a nitrogénnél is könnyebben kimosódik a talajból, ezért a homok és a savanyú talajokon a hiánya gyakori.

A napraforgóban a bór hiányt professzionális módon a Farmmix Kft. kínálatából az Omex Boron termékünkkel tudjuk pótolni.

Az Omex Boron 15%-os bór és 6,5 % nitrogén tartalma önmagáért beszél.

Napraforgóban az Omex Boron dózisa 1-3 l/ha a tavaszi növekedés kezdetén kijuttatva 0,5-1% töménységben 200-400 l/ha víz felhasználásával.

 

Omex Boron ?

 

Szilágyi Csaba, termék manager