Hírek

Kalászosok tápanyag-utánpótlása FitoMaxx lombtrágyával

A kalászosok termesztése során egyre hangsúlyosabbá válik a levélen keresztüli tápanyagpótlás, főként a mezo- és mikroelemek esetében. Levélen keresztül egyes tápelemek felvétele sokkal hatékonyabb, mint talajon keresztül, ez különösen igaz kedvezőtlen időjárási feltételek esetén. Az utóbbi évek szélsőséges száraz, csapadékmentes időjárási viszonyai között előfordulhat az, hogy van elég tápanyag a talajban, de az nem tud feltáródni, a növények nem tudják hasznosítani. Ezekben az esetekben a lombtrágyázás a megoldás, köztük a FitoMaxx lombtrágya családunk.

A kalászosok különösen rézigényes kultúrák. A réz növényi enzimek alkotórészeként részt vesz a különböző anyagcsere folyamatokban, védi a klorofillt a korai lebomlástól. Fontos szerepe van a fehérjeszintézisben és a nitrogénfelvételben, ugyanis a réz relatív hiánya gátolja a nitrogén felvételét.

Rézhiány esetén kalászosokban előfordul a növekedés lelassulása, a levelek széle és csúcsa kifehéredik, a kalász is kifehéredhet, benne a léha szemek aránya megnő. A betegségekkel szembeni érzékenység is fokozódik.

Talajaink között gyakori a rézhiányos, főként a magas szervesanyag-tartalmú, laza szerkezetű, lúgos kémhatásúak, illetve a talajból nagyrészt a réz felvétele korlátozott, mivel kevésbé mozgékony elem. Emiatt a Fitomaxx Réz oldat lombtrágyázás formájában való kijuttatása javasolt. Használatával javul a nitrogénfelvétel, a bokrosodás, a betegségekkel szembeni ellenálló képesség, a korai kalászdifferenciálódás, a szárazságtűrés, a növény tovább zöld marad, nő a sikértartalom. A Fitomaxx réz lombtrágyát 4-5 l/ha dózisban juttassuk ki a lombvédelemmel egymenetben.

Az egyik legfontosabb termésnövelő makroelem a nitrogén. Alapvető szerepet játszik a hajtásnövekedésben, a termés mennyiségi- és minőségi paramétereiben. A nitrogén hiányában a növekedés lelassul, a növény visszamarad a fejlődésben, törpenövés is előfordulhat. Az egész növény világosabb zöld színű lesz, az idősebb levelek sárgulhatnak és el is száradhatnak.

A nitrogén pótlása kalászosokban főként szilárd fejtrágyával, talajon keresztül történik, ez azonban nem mindig hasznosul, főként száraz időjárási körülmények esetén relatív nitrogénhiány alakul ki, ilyenkor a leggyorsabb és leghatékonyabb nitrogénpótlást a FitoMaxx Nitrogén oldat használatával érhetjük el.  Az aktuális növényvédelmi munkákkal (pl. lombvédelemmel) egymenetben egészen a kalászvédelemig használjuk 5-10 l/ha dózisban. Kijuttatásával nemcsak a kalászosok termését növelhetjük, de a sikér- és fehérjetartalom is javul.

Varga Sándor, növényorvos, Farmmix Kft. területi képviselő Hajdú-Bihar megye

FitoMaxx lombtrágya család

“Minden ami a növénynek kell”
AIzaSyBbgWGPJ8bnqmbMnJ8-JrjLlcwrnhbbAu0

Megújult webshopunk!

Vásároljon meg mindent egy helyen, ami a kertészkedéshez kell!

További részletek