Hírek

Réz készítmények használata a gyümölcsök növényvédelmében

Fontosságukat mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy gombaölő szerként a réz tartalmú készítményeket használjuk a legrégebben gyümölcsfáink védelmére. Számos újonnan fejlesztett hatóanyagcsoporttal szemben már sajnos kialakult rezisztencia, rézzel szemben azonban erről nem beszélhetünk.

Gyümölcsösökben számos gombabetegség ellen alkalmazható ez a kontakt hatóanyag (a lisztharmat kivételével):

ventúriás varasodás, monília, apiognomónia, tafrina, levélfodrosodás, peronoszpóra, szürkepenész

Technológiát tekintve almatermésűek esetében a tavaszi és őszi időszakban, lemosó permetezés formájában juttassuk ki a réz tartalmú készítményeket. Természetesen nem csak ilyenkor használhatunk rezes kezelést, azonban minden esetben tartsuk szem előtt adott fajtánk rézérzékenységét is.
Csonthéjasok esetében különböző fenológiai állapotig célszerű kijuttatni réz tartalmú szereket -tekintettel a rézérzékenységükre-: őszibarackban rügypattanásig; kajsziban pirosbimbós állapotig; szilvában, meggyben, cseresznyében fehérbimbós állapotig.
Bogyósokban, hasonlóan az almatermésűekhez, vegetáció elején majd betakarítás után használjunk rezet, lemosásszerűen.

Fungicid hatásán kívül azonban nem szabad megfeledkeznünk a réz baktericid hatásáról sem, ugyanis tűzelhalás ellen is sikeresen alkalmazhatjuk a réz tartalmú készítményeket. Ilyen esetben a védekezést már preventív jelleggel el kell kezdenünk, majd blokkszerűen ismételjük is meg azt.

A Farmmix Csoport portfólióján belül a következő réz tartalmú készítményeket használhatjuk a fent említett kezelésekhez: Bordói Extra, Meteor, Hydrostar és Réz-szulfát lombtrágya

A rézoxiklorid tartalmú a Meteor, valamint a rézhidroxid tartalmú Hydrostar készítmények biogazdálkodásban is rendelkeznek érvényes felhasználhatósági engedéllyel.

Kijuttatás előtt minden esetben olvassuk el az engedélyokiratot és az ott leírtaknak megfelelően használjuk fel a készítményeket. Valamennyi kultúránál, az egy tenyészidőszakban felhasználható réz hatóanyag mennyisége nem haladhatja meg a 6 kg/ha mennyiséget.

Kiss Roland, növényorvos, Farmmix Kft. telephelyvezető Szamosszeg

AIzaSyBbgWGPJ8bnqmbMnJ8-JrjLlcwrnhbbAu0

Megújult webshopunk!

Vásároljon meg mindent egy helyen, ami a kertészkedéshez kell!

További részletek