Hírek

Megoldások borsóban

A borsó tavaszi vetésű növényként, igen jól beilleszthető a vetésváltásba. Elővetemény értéke a legtöbb szántóföldi növény számára kiváló: korán betakarításra kerül, nem használja ki a talaj víz- és tápanyagkészletét, nitrogénben gazdagítja a talajt, javítja a talaj biológiai életét, növényvédelmi szempontból kedvező helyzetet hagy vissza az utána következő növény számára.   A hüvelyesek gyomirtása az utóbbi évek során egyre nagyobb szakmai problémát jelent a termelőknek. Fontos tényező a talaj szerkezetének, aprómorzsás állapotának elengedhetetlen szükségessége, a nagy rögöktől és a szármaradványoktól való mentessége. A borsó állománykezeléseinél, a szelektivitást a borsó levelén 8-12 cm nagyságnál kialakuló viaszréteg biztosítja.

Kedvező megoldás kétszikű gyomproblémára:

Troy Extra (480 g/l bentazon)

Magról kelő kétszikű gyomok ellen 2 l/ha dózissal.

Alkalmazás időpontja a borsó 8-12 cm-es magasságánál, a kétszikű gyomok 2-4 leveles állapotában. Fontos, hogy 5C alatti hőmérsékleten ne permetezzünk, 24 C feletti alkalmazása pedig a borsót is károsíthatja!

A szórófejek közepes cseppmérettel dolgozzanak, ne legyen magas a nyomás. 

MCPB-SOLO EXTRA (400 g/l MCPB)

Magról kelő és évelő kétszikű gyomok ellen 2-4 l/ha dózissal.

Alkalmazás időpontja a borsó 8-15 cm-es, a kétszikű gyomok 4-6 leveles állapotánál.

Csak a levélen keresztül hat, talajra jutva elveszti hatását. Jól kombinálható a Troy Extra készítménnyel. Konzervborsó kezelése esetén ajánlott a fajtatulajdonossal egyeztetni a fajtaérzékenység miatt.

Rovarkártevők ellen SHERPA 100 EC!

A borsót korai vetése miatt, fejlettebb korában károsítják a talajlakó kártevők!

A kelő és szikleveles növényt leggyakrabban a sávos és borsó csipkéző barkók veszélyeztetik. Súlyos károkat okozva karéjozó rágásukkal! Ellenük hatékony megoldást jelent a SHERPA 100 EC 0,25 l/ha dózisban.

A borsó hajtásait szívogatják a levéltetvek és a tripszek. Szívogatásuk hatására a hajtások torzultak lesznek, és a fejlődésben visszamaradnak. A szívogatott virágok elbarnulnak és elszáradnak.

A levéltetvek tömeges megjelenése komoly károkat okoz, ami nehéz feladat elé állítja a termelőket, szükségessé téve a vegyszeres védekezést. Mind a tripszek mind a levéltetvek ellen bevethető a SHERPA 100 EC 0,25 l/ha dózissal.

A lombozaton és a hüvelyeken a bagolylepke hernyók nagy kárt tehetnek, ezek közül is kiemelkedik az utóbbi időben a gyapottok bagolylepke hernyójának kártétele.

A konzervipari feldolgozásnál nagyon fontos, hogy a borsó ne tartalmazzon bagoly lepkehernyókat; ezek ellen, piretroid típusú rovarölő szerek alkalmazhatók, mint a SHERPA 100 EC.

A fent említett termékekkel segítjük a termelők munkáját  a borsó gazdaságos és hatékony termesztéséhez.

Majoros János, Farmmix Kft., üzletkötő

AIzaSyBbgWGPJ8bnqmbMnJ8-JrjLlcwrnhbbAu0

Megújult webshopunk!

Vásároljon meg mindent egy helyen, ami a kertészkedéshez kell!

További részletek