Hírek

Miért hasznos a tavaszi lemosó permetezés?

A tél elmúltával az első lépés, hogy biztosítjuk gyümölcsösünknek a lehető legjobb feltételeket, amik alapvetően meghatározzák az egész tenyészidőszak sikerességét.

Tavaszi lemosó permetezés alkalmával – többek között – az „áttelelő” kártevők ellen is védekezünk, melyek a későbbiekben felszaporodásukkal nagyobb gazdasági kártételre képesek.

Almában a fő veszélyforrást a levéltetvek jelentik (Aphis pomis, Dysaphis devecta, Dysaphis plantaginea), amelyek tojás alakban telelnek át a rügyek közelében, a vesszőkön és a növény felületén.

Gyérítésükre az olyan olajos készítmények alkalmasak, mint a Dripp Extra növényápoló szer, mely 28 gl lecitin mellett 790 gl napraforgóolajat tartalmaz. Hatását úgy fejti ki, hogy vékony bevonatot képez a kártevő áttelelő alakjain, így megakadályozza azok légzését. Ennél fogva elengedhetetlen a lehető legjobb permetlé-fedettség elérése. (Pl.: levél fonák része)

bio gazdaságban is felhasználható permetszert a rügyfakadás időszakában a növényen található levéltetű tojások gyérítésére 3,0%-os töménységben, 800 – 1500l permetlé kíséretében, illetve tenyészidőszakban 1,0%-os töménységben, 800 – 1000l permetlé mennyiséggel szükséges kijuttatni.

A levéltetvek megjelenésekor, az első nagyobb levéltetű kolóniák kialakulásakor javasolt az első kezelés, majd 5-7 naponként szükséges a permetezést ismételni. A hatás kifejtéséhez a növényt lemosásszerűen kell lepermetezni, de az erős megfolyást kerülni kell! Egy tenyészidőszakban általában 3-6 alkalommal javasolt permetezése.

Szőlőben az amerikai szőlőkabóca (Scaphoides titanus) elleni védekezés fontossága az elmúlt időszakban felértékelődött, köszönhetően az aranyszínű sárgaság (Flavescens dorée) kórokozó elterjedésének. A kártevő vektorként működik közre a betegség terjesztésében.

Emiatt a permetező szert a rügyfakadás előtt a növényen található kabóca tojások gyérítésére 3,0 %-os töménységben, 800 – 1500l permetlé felhasználása mellett, áztatás-, ill. lemosásszerűen célszerű kijuttatni. Nyugalmi időszakban általában 3 alkalommal javasolt használata.

A készítmény 1L, 5L és 20L-es kiszerelésben áll a gazdák rendelkezésére, III. forgalmi kategóriai besorolás mellett.

Kiss Roland, Farmmix Kft., növényorvos, telephelyvezető Szamosszeg

AIzaSyBbgWGPJ8bnqmbMnJ8-JrjLlcwrnhbbAu0

Megújult webshopunk!

Vásároljon meg mindent egy helyen, ami a kertészkedéshez kell!

További részletek