Hírek

Gyümölcsfák őszi lemosó permetezése

Itt van az ősz, itt van újra az őszi lemosó permetezés ideje. Az elhúzódó ősz, az enyhe tél kedvez a károsítók áttelelésének és felszaporodásának. Az őszi lemosó permetezés az egyik leghatékonyabb védekezési módja a kártevők és kórokozók megjelenésének megelőzésére.

A lemosó permetezés előnyei

A lemosó permetezés elősegíti, hogy a növények a következő évben megfelelő egészségügyi állapotban kezdjék meg a vegetációs időszakot. Környezetbarát módszer a különböző gyümölcsfa-kezelések között, mindemellett nem helyettesíti a fák egész éves gondozását (metszés, koronaformázás, kémiai védekezés, stb.).

Mikor végezzük el a lemosó permetezést?

A lemosó kezelést a levelek kb. 50%-os lehullásánál már megkezdhetjük, főként abban az esetben, ha a leveleken nagymértékű gombás fertőzöttség jelei is láthatóak. A kisebb mértékben fertőzött fáknál nem baj, ha egy kicsit később (60-80%-os lombhullásban) végezzük el ezt a műveletet, de a fagyok beálltáig mindenképp végezzünk a fák lemosó permetezésével.

Milyen készítményt használjunk?

A permetezés elvégzése előtt szükséges átgondolni, hogy milyen kártevőkkel és kórokozókkal voltak fertőzöttek fáink a vegetáció alatt, és ez alapján válasszuk ki a megfelelő készítményt a lemosásra. A különböző hatóanyagú (réz, kén, olaj) készítmények egyszerre, egymás kombinációjában is kijuttathatók, amennyiben erre szükség van.
A réz tartalmú készítmények széles hatásspektrumú és környezetbarát növényvédő szerek, melyek elsősorban (a lisztharmat kivételével) a gombás és a baktériumos betegségek ellen hatékonyak. Ilyenek például a varasodás, tűzelhalás, a monília, a tafrina, a csonthéjasok levélbetegségei, a birs diplokarponos levélbetegsége. A rézkészítmények kedvezően hatnak a növények fejlődésére: erősebbé, ellenállóbbá teszi a szöveteket, hatására a metszés során ejtett sebek is gyorsabban kalluszosodnak, így a növény fizikailag is erősödik.
A Farmmix Csoport portfólióján belül a következő réz tartalmú készítményeket használhatjuk lemosó szerként:
– Bordói Extra (20% réz, bordói keverék formában)
– Hydrostar (77% rézhidroxid)
– Hydroflow (36% rézhidroxid)
– Meteor (840 g/kg rézoxiklorid)
– Rézszulfát lombtrágya (98% rézszulfát)

Ezeket a kiváló kontakt gomba- és baktériumölő készítményeket nemcsak lemosó szerként, de a vegetáció ideje alatt is alkalmazhatjuk az egyes gyümölcsfajok rézérzékenységének figyelembevételével.
A kén tartalmú készítmények (Agrokén, Microthiol Max) használata a lisztharmat típusú gombák ellen nyújt védelmet, valamint bizonyos mértékű atkaölő vagy gyérítő hatással is rendelkezik. Most még érzékenyek a kazmotéciumok, elpusztíthatjuk, szó szerint lemoshatjuk ezeket a gombaképleteket.
Az olajos alapú készítmények (Dripp Extra, Ovispray) rovarok és atkák ellen alkalmazhatók. E készítmények vékony bevonatot képeznek a kártevők áttelelő alakján megakadályozva ezzel légzésüket. Hatásosak a pajzstetvek, levéltetvek tojásai, takácsatkák, valamint a körtelevélbolha ellen is.

 

Hogyan végezzük el a lemosó kezelést?

A permetezés csak akkor éri el a megfelelő hatásfokát, ha tökéletes fedést érünk el és a fa egészét kezeljük. A teljes fedés tulajdonképpen az áztatási jelleggel, lemosásszerűen végzett permetezést jelenti. Ehhez bőséges permetlémennyiség szükséges: gyümölcsösökben 800-2000 l/ha. Az ültetvény művelésmódja, fakorona mérete, sor- és tőtávolsága szabja meg, hogy területegységre vetítve hány liter permetlevet kell használni. Fontos, hogy a növény minden részére bőségesen jusson növényvédő szer, beleértve a fák törzsét, kéregrepedéseket, rügyalapokat és a legfelső ágrészeket is.

Az őszi lemosó permetezés mellett a gyümölcsmúmiák, levelek összegyűjtése, megsemmisítése, a beteg növényi részek eltávolítása, a sebek kezelése is a károsítók megjelenésének megelőzéséhez járulnak hozzá.

AIzaSyBbgWGPJ8bnqmbMnJ8-JrjLlcwrnhbbAu0

Megújult webshopunk!

Vásároljon meg mindent egy helyen, ami a kertészkedéshez kell!

További részletek