Hírek

Miért használjunk réz lombtrágyát?

A réz (Cu) nélkülözhetetlen átmeneti fém, amely számos növényi élettani folyamatban részt vesz, mivel a természetben több oxidációs állapotban létezhet. Fiziológiás körülmények között a réz réz(II)- és réz(I)-ionok formájában létezik. A réz szerkezeti elemként működik a szabályozó fehérjékben, részt vesz a fotoszintézis elektronszállításában, a mitokondriális légzésben, az oxidatív stresszválaszokban, a sejtfal metabolizmusában (a szár erősségében kulcs szerepet játszván), és a hormonjelzésben. A rézionok sokféle enzimben funkcionálnak. Sejtek szintjén a réz alapvető szerepet játszik a transzkripcióban és a fehérjeszállítási rendszerben, az oxidatív foszforilációban és a vas mobilizálásában. Így a növények rezet igényelnek, mint alapvető mikrotápanyagot a normális növekedéshez és fejlődéshez. Ha ez az ion nem áll rendelkezésre, a növények specifikus hiánytüneteket mutatnak, amelyek többsége a fiatal leveleket és a reproduktív szerveket érinti.
A réz hiánya a növények növekedésében és fejlődésében zavarokat okozhat, mivel a növényekben befolyásolja a fontos fiziológiás folyamatokat. Az egészséges növény növekedéséhez és fejlődéséhez a rezet a talajból veszi fel, a gond az, ha túl magas szervesanyag ellátottságnál szerves formában lekötődve, vagy alacsony talaj pH-n cink, vas és mangán antagonizmusnál fogva a réz felvétele akadályozott.

A rézhiány jellemző tünetei először a fiatal levelek hegyén jelennek meg, majd lefelé terjednek a levél szélein. A levelek csavartak és elhalványultak, klorózist vagy akár nekrózist mutathatnak. A rézhiány csökkenti a fotoszintézist blokkolta klorofill és a karotin szintézise.

A rézhiányra legérzékenyebb kultúrák a kalászosok és a gyümölcsösök.
Kalászosokban a levélcsúcs kifehéredése, csavarodott, vékony levelek, kifehéredő kalász, hiányos termékenyülés a legszembetűnőbb tünet.
Gyümölcsösökben sárgulás, levélszéli elhalás, levél felpördülés, alvórügyek tömeges kihajtása, vegetatív túlsúly, terméketlenség az, ami felhívja a rézhiányra a figyelmet.
Lágyszárúaknál a fiatal levél turgorának csökkenését, hervadásos tüneteket figyelhetünk meg.
Díszkertekben a klorofill szintézis fenntartása érdekében és a vitalitás, betegségellenállóság megőrzése érdekében használjuk a Fitomaxx Réz oldatot a vegetációs szezonon belül legalább 4-6 alkalommal.
A Fitomaxx rézben lévő rézion a tápláláson kívül hozzásegít az általános növényegészségügyi állapot javításához.
A réz kijuttatását kalászosokban két stratégiai fenofázisra, a bokrosodás időszakára és a virágzást megelőző időszakra kell tenni. Az ebben az időben fellépő intenzív nitrogénigény és fajlagos maximális hasznosulás érdekében használjunk a réz kijuttatással párhuzamosan nitrogén tartalmú lombtrágyát. Fitomaxx Réz oldatot kiegészítve Fitomaxx Nitrogén oldattal biztosítja a stabil felvétel mellett a harmonikus hasznosulást is.
Gyümölcsösökben a kora tavaszi stádiumtól a rézérzékeny fenológiai stádium (virágzás) kivételével a termés érésével bezárólag felhasználhatjuk rézhiány megelőzése céljából. Ezt megtehetjük akár bioültetvényekben is a rézterhelés növelés minimális kockázatával.

A Fitomaxx Réz oldat kiskerti dózisa: 2-3%-os töménységben, 200-300 ml/10 liter víz.

Felhasználási javaslat: Kijuttatáskor fokozottan ügyeljünk az ideális hőmérsékleti feltételekre! Magas olajtartalmú készítményekkel, magas koncentrációjú nitrogéntartalmú készitménnyel vegetációban kijuttatni kockázatos!

 

Veres Zsolt, Farmmix Kft. régióvezető 

AIzaSyBbgWGPJ8bnqmbMnJ8-JrjLlcwrnhbbAu0

Megújult webshopunk!

Vásároljon meg mindent egy helyen, ami a kertészkedéshez kell!

További részletek