Hírek

Őszi gyomirtás

A 2022-es esztendő aszályos időszaka után, az időjárás változásával szántóföldjeinken egyre gyakrabban és egyre nagyobb számban jelennek meg a gyomnövények. Az eredményes gazdálkodás érdekében már ősszel esedékes lehet gyomirtási munkálatokkal beavatkoznunk szántóföldjeinken. Gyomirtás szempontjából három területen lehet fontos a beavatkozás.

Learatott szántóterületeken, a meglévő vagy újra kihajtó gyomnövények ellen alkalmazhatunk ún. tarlókezeléseket. Ezek különösen fontosak lehetnek veszélyes, nehezen irtható gyomnövények ellen, mint fenyércirok, mezei acat stb. Sok esetben a mechanikai gyomirtások, agrotechnikai műveletek nem nyújtanak a következő vegetációra megfelelő védelmet, ebben az esetben alkalmazzunk teljes körű, az évelők ellen is hatékony gyomirtást. Ennek az eszköze lehet a BULDOZER, mely egy totális gyomirtó készítmény. Megfelelő dózisban alkalmazva még az évelő földfelszín alatti részeit is eredményesen pusztítja el, csökkentve az újrahajtás kockázatát. Egynyári gyomok ellen 4 l/ha-os dózisban kell alkalmazni. Amennyiben évelők vannak a területen, úgy magasabb 6-7 l/ha-os mennyiséget szükséges kijuttatni. A jobb felszívódás és eredmény érdekében használjunk tapadásfokozó segédanyagot, pl. Fitomaxx Nitrogént 3 l/ha dózisban.

A következő sarkalatos esemény lehet az őszi káposztarepce gyomirtása. Alapkezelésben kiemelkedő hatékonyságú a CLOMATE készítményünk. Ezt a herbicidet preemergensen, vetés után szükséges kijuttatni. A kijuttatást aprómorzsás talajfelszínre, minél hamarabb el kell végezni. Magról kelő egy és kétszikű gyomnövények ellen egyaránt hatékony. Dózisa: 0,33 l/ha. A fitotoxicitás elkerülése érdekében a repce magokat min. 2cm talajrétegnek szükséges fedni.

 

 

A repce területeken sokszor okoz gondot az erősen fejlődő kalászos elővetemény. Búza vagy árpa árvakelés esetén ajánlott készítményünk az ALADIN szelektív egyszikű irtó. A kijuttatás legoptimálisabb időpontja az árvakelés 1-5 leveles időszaka. Ebben a fázisban 0,4-0,5 l/ha ALADIN kijuttatása javasolt.

Connex WG

Az elmúlt évek aszályos időjárása, valamint a talajelőkészítések egyszerűsödése miatt egyre több alkalommal lehet szükség a kalászos kultúrákban, az őszi gyomirtási beavatkozásra. A kalászos kultúrák vontatott kelése teret ad a gyomnövényeknek, és ezek problémákat okozhatnak már a vegetáció kezdetétől. Ősszel csírázó gyomok (pl. tyúkhúr, veronika spp., galaj, nagy széltippan stb.) sok esetben konkurenciát jelentenek kalászos kultúráinkban, így ezek ellen védekezni szükséges. A mi megoldásunk a CONNEX WG készítmény, melyet őszi búzában, őszi árpában, rozsban és tritikáléban egyaránt alkalmazhatunk. A készítményt a kalászosok 3 leveles állapotától egészen a tavaszi zászlóslevél megjelenéséig kockázatmentesen kijuttathatjuk. Két felszívódó hatóanyagot tartalmaz, melyeknek széles a hatásspektruma. A hatóanyagok a kijuttatás után a gyomnövények növekedését azonnal leállítják, de a teljes látványos pusztuláshoz 2-3 hétre is szükség lehet. Ajánlott dózisa 60-70 gr/ha. Erős gyomosodás, illetve évelők (pl. acat) esetén a felső dózist alkalmazzuk. Ősszel, a kikelő nagy széltippan ellen is eredményesen alkalmazható. A jobb felszívódás érdekében alkalmazzunk Fitomaxx Nitrogén lombtrágyát 3 l/ha mennyiségben. A CONNEX készítmény talajon keresztüli tartamhatással is rendelkezik, így a csirázó gyomok ellen is hatékony lehet. Az őszi kijuttatás után utóvetemény hatás jelentkezik megfelelő mennyiségű csapadék esetén. Az őszi kalászos gyomirtások egyik legjobb ár-érték arányú készítménye a piacon.

 

Kerekes Balázs

növényorvos, üzletkötő

AIzaSyBbgWGPJ8bnqmbMnJ8-JrjLlcwrnhbbAu0

Megújult webshopunk!

Vásároljon meg mindent egy helyen, ami a kertészkedéshez kell!

További részletek