Hírek

Sikeres kukorica gyomirtás

A kukorica hazánk egyik legjelentősebb mezőgazdasági terméke, így nemzetgazdasági érdek a legjobb tudásunk szerint, minél zavartalanabb életfeltételt biztosítani számára a genetikai potenciál maximális kiaknázása és a maximum profit elérése érdekében. A növényvédelemi kezelések egyik területe a gyomirtás, ami a kukorica esetében egyik sarkalatos pontja a magas profitnak . A kukorica gyomirtása már az elővetemény gyomirtásánál elkezdődhet, kétszikű elővetemény esetén speciális egyszikűirtóval, kalászos elővetemény esetén tarlókezelésekkel (Gladiator, Buldozer) tudunk megfelelő évelőktől mentes gyomflórát kialakítani a kukorica számára, ezzel nagymértékben megkönnyítve a következő évi gyomirtási munkánkat.

A kukorica, mint kapás kultúra főleg T4-es gyomflórával rendelkezik. A 2007-2008. évi gyomfelvételezés alapján: parlagfű, szőrös disznóparéj, mezei acat, apró szulák, karcsú disznóparéj, termesztett köles, kakaslábfű, fehér libatop, csattanó maszlag. A nehezen írtható mélyről csirázó gyomok közül a varjúmák, csattanó maszlag, selyemmályva érdemel említést. Elővetemény hatásból kifolyólag komoly gyomosodást okozhat az árvakelésű napraforgó, évelő kétszikűek közül a hamvas szeder, apró szulák, folyondár szulák, keserűfű fajok, évelő egyszikűek közül a tarackbúza, nád, csillagpázsit, fenyércirok, bizonyos elszigetelt területeken HPPD gátló herbicidekre rezisztens köles fajok közül a parti és a kései köles állítja kihívás elé a kukoricatermesztőket. Alapszabályként felfogható a különböző hatásmechanizmusú hatóanyagok okszerű alkalmazása a rezisztencia-kialakulás, maximálisan figyelembe véve a kultúrnövény-talaj-időjárás alkotta rendszer minden elemét. Hatásmechanizmus szerint a készítmények nagy többsége ALS-gátlók, HPPD-gátlók, hormonhatású készítmények, PS II –gátlók csoportjába tartoznak.

A Farmmix Csoport kukorica gyomirtószer-portfóliója széles hatásspektumban megbízható és költséghatékony módon segít megoldani a kukorica gyomirtás problémáit. A preemergens szegmens két nagyágyújával állunk termelők rendelkezésére, mint a Cross (1,25-1,6 l/hektár), mint a Radar (1-1,4 liter/hektár) készítményünk megbízható alapot nyújt a kukorica magról kelő egyszikű spektrumának gyomszabályozásában. A hatás feltétele a kijuttatás utáni bemosó csapadék és a talaj humusztartalma, ami legalább a minimális 1,5%-ot el kell érnie. A technológia előnye a gyomnyomás mérséklése, a posztemergens kijuttatás és gépkihasználás rugalmasságának növelése. Pre-post technológiában totális gyomirtószereink közül a Gladiatort, Buldozert ajánljuk a technológia kedvelői számára, a hatás feltétele a kultúrnövényt legalább 3 cm talajréteg takarja és a gyomnövények kikelt állapotban legyenek. Posztemergens kukorica-technológiai szegmensben csomagok széles körével állunk rendelkezésre, amiknek a vezérszála 5 csomag esetén a Fornet 4SC – Fornet 6 OD (nikoszulfuron 40-60 gramm / liter hatóanyag-tartalommal), ami a magról kelő és évelő egyszikű spektrumért felel.

Virtuális csomagjainkban a kukorica fenológiáját figyelembe véve, 1-3 leveles stádiumban a Syrius-D (2-4 D ) 1,5 l/hektár , 3-5 leveles fenológiánál Imperial (2-4 D – floraszulam) 0,8 l/hektár, 5-7 leveles fenológiai stádiumban 480 Solo Extra (dikamba) 0,5 l/hektár, erős egyszikű fertőzés esetén Rimel (rimszulfuron) 30 g /hektár + 480 Solo Extra (dikamba) 0,5 l/hektár, Calaris Pro (mezotrion, terbutilazin) 1,84 l/ hektár dózisban javasoljuk. Tempo (tembotrion, izoxadifen-etil) vezérszálú csomagunk kiegészítő kombinációs partnere a sok helyen tért nyerő évelő kétszikűek elleni legjobb hormonhatású készítmény a 480 Solo Extra (dikamba) 0,5 liter/hektáros dózisban. Összességében elmondható, hogy a Farmmix Csoport által forgalmazott csomagok és termékek minden kihívásra költséghatékony módon tudnak reagálni a sikeres kukoricatermesztés érdekében.

 

Veres Zsolt, növényorvos, Farmmix Kft. üzletkötő

AIzaSyBbgWGPJ8bnqmbMnJ8-JrjLlcwrnhbbAu0

Megújult webshopunk!

Vásároljon meg mindent egy helyen, ami a kertészkedéshez kell!

További részletek