Virágzásban is használható rovarölőszerek

Napjainkban a növényvédelem egyik legnagyobb kihívása a rovar kártevők elleni védekezés. Még nagyobb fejtörést okoz, ha mindezt virágzó kultúrákban akarjuk megvalósítani ugyanis ekkor csak olyan inszekticideket lehet alkalmazni, melyek nem károsítják a beporzó rovarokat. Három kategóriába sorolhatók a növényvédőszerek a méhekre gyakorolt hatásuk, méhveszélyesség alapján:

  • Méhekre kifejezetten veszélyes, vagy kockázatos készítmények, melyeket virágzó kultúrában felhasználni TILOS! Ha a kezelni kívánt területen, vagy a közvetlen szomszédos táblában virágzó, mézelő gyomnövény található, akkor is TILOS ebbe a kategóriába sorolt rovarölőszerek felhasználása.
  • Méhekre mérsékelten veszélyes, vagy kockázatos készítményeket virágzó kultúrákban, amennyiben az engedélyokiratuk azt feltünteti, méhkímélő technológiával lehet csak felhasználni. A köznyelvben ez ?esti permetezés? vagy ?éjszakai permetezés? néven terjedt el. A pontos megfogalmazás: a méhek napi aktív repülésének befejezését követően, leghamarabb a csillagászati naplemente előtt egy órával kezdve és 23:00 óráig befejezve a permetezést.
  • Méhekre nem jelölésköteles készítményeket a növények virágzásakor általában korlátozás nélkül alkalmazhatjuk.

A Farmmix Kft. kínálatából két Méhekre nem jelölésköteles és egy Méhekre mérsékelten veszélyes készítményt szeretnék részletesebben ismertetni.

Az egyik ilyen Méhekre nem jelölésköteles termék az őszi káposztarepcében engedélyezett Artiler 200 SE, mely 200 g/l acetamiprid hatóanyagot tartalmaz. Az acetamiprid a neonikotionid-hatóanyag csoportba tartozó felszívódó rovarölőszer, mely rendkívül gyors és hosszú hatástartalommal (2 hét) rendelkezik. Őszi káposztarepcében szikleveles állapottól egészen a virágzásig alkalmazható levéltetvek, repcebolha, repceszár-ormányos, repcedarázs, repcefénybogár és repce-becő ormányos ellen. A kultúrnövény a hatóanyagot levélen és gyökéren keresztül egyaránt felveszi, amely így a nedvkeringéssel szállítódik a növény összes részéhez. Az Artiler 200 SE kontakt és felszívódó hatással egyaránt rendelkező készítmény. Kontakt hatásának köszönhetően gyors segítséget nyújt a repcében a már betelepült rovarok ellen, míg a hosszabb hatástartalma miatt akár 14 napig is védelmet ad a szívó és a rágó kártevők ellen. Hatásmechanizmusa: a rovarok idegsejtjeinél az acetil-kolin észteráz enzim működését gátolja. Hatására az acetil-kolin nem tud elbomlani, a rovar idegrendszere folyamatos ingerlést kap, túlterhelődik, és végül a károsító elpusztul. Dózisa: 0,2 l/ha, É.v.i.: 56 nap. Formulációja: szuszpo-emulzió (SE), melynek köszönhetően jól keverhető más növényvédőszerekkel (gomba- és gyomirtószerekkel) és lombtrágyákkal egyaránt. Tebukonazol hatóanyag tartalmú fungicidekkel együtt azonban kizárólag méhkímélő technológiával történjen a kijuttatása a táblában lévő méhek védelme érdekében. III. szabad forgalmi kategóriájú rovarölőszer.

A Farmmix Kft. másik Méhekre nem jelölésköteles terméke a Spilan 20 SG. Hatóanyaga (200 g/kg acetamiprid) megegyezik az Artiler 200 SE-vel, viszont felhasználását tekintve jóval több kultúrában engedélyezett. Szintén felszívódó rovarölőszer, amely rendkívül hosszú hatástartammal bír. Dózisa szántóföldi növényeknél 0,15-0,2 kg/ha, zöldség és gyümölcs kultúrákban 0,15-0,4 kg/ha között van a területen lévő kultúrnövénytől függően. Formulációja vízoldható granulátom (SG). III. szabad forgalmi kategóriájú növényvédőszer, melynek vásárlása és saját célú felhasználása szakképesítéshez, engedélyhez nem kötött.

A Farmmix Kft. harmadik, virágzásban méhkímélő technológiával felhasználható rovarölőszere a Full 5 CS. Ez a készítmény egy mikrokapszulázott piretroid típusú kontakt hatású inszekticid, mely kiváló UV és esőállósággal rendelkezik, ezáltal hosszabb hatástartalommal bír a korábbi formulációkhoz képest. Hatóanyagtartalma 50 g/l lambda-cihalotrin. A védekezéseket a kártevő egyedszámának az ismeretében, a növényállomány rendszeres vizsgálatával megvalósított megfigyelésekre alapozottan kell elvégezni. Hatásmechanizmusa: a kártevők érintkeznek a permetlével, mely ezután áthatol a rovarok bőrszövetén és gyors, taglózó hatást fejt ki. Szívó és rágó kártevők ellen egyaránt lehet védekezni ezzel a készítménnyel. A Full 5 CS repellens (riasztó) hatással is rendelkezik, képes megakadályozni a rovarok ismételt betelepedését a kultúrnövényeken. Engedély okiratát tekintve széles körben felhasználható pl.: kukoricában, napraforgóban, gabonafélékben, lucernában, almás termésűekben, csonthéjasokban, zöldségfélékben stb. Adagolása: a készítmény alkalmazása előtt olvassa el a helyes dozírozásra vonatkozó címkeszöveget!

 

              Artiler 200 SE                                   Spilan 20 SG                                          Full 5 CS

 

Hajdú Péter, Farmmix Kft. üzletkötő, növényorvos