Hírek

Tapadásfokozó készítmények fontossága

A növényvédelmi kezeléseknél mindenki arra törekszik, hogy a kezelés minél kisebb ráfordítással minél hatékonyabb legyen. Fontos, hogy a folyamatosan dráguló növényvédő szerek ki tudják fejteni a maximális hatásukat, ezért érdemes kiegészíteni őket valamilyen tapadásfokozó, felszívódást elősegítő készítménnyel.

Vannak olyan készítmények, melyekben már a gyártás során a hatóanyaghoz adagolnak különféle adalékanyagokat. Ezeket idegen szóval adjuvánsoknak hívjuk. De az általánosan felhasznált növényvédő szerek ezeket vagy nem, vagy csak igen kis mennységben tartalmazzák, ezért fontos ezeket a termékeket kiegészítenünk.

Az adalékanyagok sokfélék lehetnek, de fő feladatuk, hogy fokozzák a hatóanyagok hatékonyságát és hatástartamát. Lehetnek elsodródást csökkentő valamint a permetlé levélhez tapadását és szétterülését elősegítő készítmények is. A sor ezekkel nem teljes, számos más adalékanyag típus is előfordul még a peszticidek felhasználása során, mint pl. a habzásgátlók, vízlágyítók, keverhetőséget elősegítő anyagok. Bizonyos adjuvánsok ezen előnyös tulajdonságok közül többel is rendelkeznek. Használatuk különösen előnyös lehet viaszos levélfelület esetén, amelyen nehezen tapadnak meg a permetlé cseppek.

A permetlé elkészítése során ügyelnünk kell arra, hogy ezeket az adjuvánsokat mindig legutolsónak keverjük be, pontosan az előírt töménységben. Ellenkező esetben épp a fordított hatást érhetjük el. Túladagolásnál a permetlé lecsurog, esetleg perzselést is okozhat.

A Farmmix kínálatában több adalékanyagot is megtalálunk. Ezekből most az Eco-Film készítményt emeljük ki, mely 96 % pinolén tartalmának köszönhetően elősegíti a szerek levélfelületén történő megtapadását és a hatóanyag kiváló hasznosulását is.

Engedélye van szántóföldi és gyümölcs kultúrákban, zöldségfélékben és szőlőben is.

Javasolt dózisa:

  • Szántóföldi kultúrák: 0,2-0,3 l/ha
  • Kiskerti felhasználás: 3 ml / 10 l víz

A permetlé folyamatos keverése szükséges.

Kulcsár Szilvia, növényorvos FDM Trade Kft. területi képviselő

AIzaSyBbgWGPJ8bnqmbMnJ8-JrjLlcwrnhbbAu0

Megújult webshopunk!

Vásároljon meg mindent egy helyen, ami a kertészkedéshez kell!

További részletek