Hírek

A kiváló kezdés kulcsa a Raiza-Mix

A növényeink termesztésében az egyik kulcsfontosságú tényező a csírázás és a kelés. Számos külső tényező hátráltathatja a kezdeti fejlődést, ilyen a nem megfelelő hőmérséklet, a nedvességtartalom, a talajmunka, valamint bizonyos növényvédőszerek. Ezen kedvezőtlen körülmények miatt a csírázás lassú, a kelés elhúzódó, vontatott lesz, az állomány heterogén. A fiatal csíranövény hosszabb ideig van kitéve a talajlakó kártevőknek, kórokozóknak. A növény ilyen körülmények között kevesebb számú és gyengébb gyökeret fejleszt. A szétnőtt állomány a későbbiek során megnehezíti a különböző kezeléseket, mivel eltérő időben igényelnék azokat, foltszerű gyomosodás is kialakulhat, ezenkívül a betakarítás időpontja is kitolódhat.

A Raiza-Mix egy növénykondícionáló hatású csávázószer, egy folyékony magtrágya. Ascophyllum nodosum barna tengeri alga a fő összetevője, amely algák szélsőséges körülmények között az árapályzónában élnek, ezért sok értékes növényi hormont tartalmaznak. Ilyen az auxin, ami gyökérképződést indukál, továbbá a gibberellin, ami stimulálja az amiláztermelést, így gyorsítva a csírázást. Az algatartalomból kifolyólag mikroelemeket (réz, cink, vas, mangán, bór, molibdén) és nitrogént is tartalmaz, ezek mind gyorsan felszívódó tápanyagokat szolgáltatnak a csírázás során. Emellett vitaminok, alginátok, mannitol, oligoszacharidok, poliszacharidok, betain, poliamin és növényi eredetű aminosavak is megtalálhatóak benne. Az aminosavak 100 %-ban hasznosítható formában vannak jelen.

A Raiza Mix használata kedvezőtlen körülmények között is javítja, gyorsítja a csírázási folyamatokat. Kevesebb víz mellett megduzzadnak a magok, majd egyenletesebben kelnek. Az enzimek aktivitása és a mag anyagcseréje fokozódik, ezáltal a növekedési folyamatok gyorsabban mennek végbe. A gyökérzet növekedése intenzívebb, ezáltal felgyorsul a tápanyagok talajból történő felvétele. Az erőteljesebb fejlődés miatt javul a télállóság, a szárazság és a gombás betegségekkel szembeni ellenállóképesség. Ezek összessége elősegíti a növényt a maximális termésmennyiség elérésében.

Csávázószerként a mag felületére 2 liter/vetőmag tonna dózisban kell felvinni gabonafélék, borsó, kukorica, repce magjainál. Napraforgó vetőmag esetén 4 l/t az ajánlott dózis.

A Raiza Mix biogazdálkodásban is használható. ⇒

 

Varga Sándor, növényorvos, Farmmix Kft. területi képviselő Hajdú-Bihar megye

AIzaSyBbgWGPJ8bnqmbMnJ8-JrjLlcwrnhbbAu0

Megújult webshopunk!

Vásároljon meg mindent egy helyen, ami a kertészkedéshez kell!

További részletek