Hírek

Armetil C-hatékony védelem burgonyavész, paradicsomvész és szőlő peronoszpóra ellen

Egy 2020-as új termékünket az ARMETIL C-t szeretném bemutatni, mely nem csak a hobbi kertészeknek lehet hasznos segítője.

Armetil C  702 g/kg réz-oxikloridot és 80 g/kg metalaxilt tartalmaz. A réz kontakt hatóanyag a metalaxil pedig felszívódó. Így ez a termék kiválóan alkalmas a rezisztenciatörésre gyári kombinációban. Erre azért van szükség, hogy a kórokozó „életét” megnehezítsük és a termékek hatékonyságát megtartsuk.
A terméket megkaphatjuk : 30 g-os 200 g-os 1 kg-os és 5 kg-os kiszerelésben. A 30 g és a 200 g mindenki számára elérhető szabadforgalmú kategóriás!

Miben használjuk?
Elsősorban burgonyában, paradicsomban, tojásgyümölcsben és szőlőben.
Sok kertész életét megkeseríti a burgonya illetve a paradicsomvész. Ha elhervadnak a paradicsom és burgonyatöveink akkor ugyanaz a gomba pusztít mindkét növényen. Ez a betegség a burgonya vagy paradicsomvész más néven fitoftóra. Agresszív kórokozóról van szó mely gyors lefolyású és rövid idő alatt komoly károkat tud okozni a kertünkben. Ezért fokozott figyelmet kell szentelnünk neki.

Tünetei:
A leveleken nagy sárguló majd szürkésbarna foltok jelennek meg, melyek később rothadási tüneteké változnak. Nedves párás időben terjed (harmat, pára, öntözés, eső stb.) 18-22 C átlaghőmérsékleten. 5-7 nap múlva jelennek meg az első tünetek. Az elpusztult levélzet lekonyul, de a száron marad (ezt úgy hívjuk mintha leforrázták volna a leveleket). Néhány nap alatt lezajlik a levelek pusztulása. A betegség a levélről lemosódva megfertőzi a burgonyagumót a talajban. Paradicsomon a bogyón barna színű foltok jelentkeznek.

Védekezés:
Mivel a talajban telel át így a növényi maradványok eltávolítása, elégetése nagyon fontos.
Kémiai védekezésnél a megelőző védekezés a leghatékonyabb. Ez azt jelenti, hogy permetezni kell akkor is ha nincs tünet.

Burgonyában: Fitoftórás megbetegedések ellen megelőző jelleggel kijuttatva környezeti tényezőket figyelembe véve (párás, esős időjárás) alkalmazzuk. A negyedik levél kiterülésétől (fő hajtáson) az első virágok megjelenéséig. Kiskerti dózisa:40-80 g/10l víz.

Paradicsom, tojásgyümölcs (hajtatás): Fitoftórás betegségek ellen a negyedik levél megjelenésétől érésig használhatjuk. Élelmezési várakozási idő: 28 nap. Mindenképp megelőző jelleggel használjuk és törekedjünk a szerrotációra (más hatóanyagú termékekkel felváltva használjuk). Kiskerti dózisa: 25-60 g/10l víz.
Szőlőben: Peronoszpóra ellen megelőző jelleggel ajánljuk a negyedik levél megjelenésétől az érés kezdetéig. Az élelmezési várakozási ideje 28 nap. Maximum kétszer használjuk egy tenyészidő alatt. Kiskerti dózisa: 25-60 g/10l víz.
Használjuk bátran ezt a terméket és meglátjuk meg fogja hálálni a bizalmunkat.

Majoros János, Farmmix Kft., üzletkötő, növényorvos

AIzaSyBbgWGPJ8bnqmbMnJ8-JrjLlcwrnhbbAu0

Megújult webshopunk!

Vásároljon meg mindent egy helyen, ami a kertészkedéshez kell!

További részletek