Hírek

Egyszikű gyomnövények irtása BUSTER 100 EC-vel napraforgó kultúrában

A napraforgóban megjelenő egyszikű gyomok elleni védelem a mai technológiákkal teljes mértékben megoldott. A szelektív egyszikűirtók, vagy más néven graminicid hatóanyagok csak a magról kelő és évelő pázsitfűfélék ellen hatásosak, így kétszikű kultúrákban fellépő egyszikű problémákra rugalmasan használhatóak.

A BUSTER 100 EC 100 g/l quizalofop-P-etil hatóanyagot tartalmaz, amely a gyomok zöld részein szívódik fel és onnan szállítódik el a növényben a gyökér irányába, majd hajtásokba, így jut el az osztódó szövetekig. Itt a hatóanyag a zsírsavak bioszintézisét gátolja az egyszikű növényeknél. A kétszikűek képesek lebontani a hatóanyagot, így azokra nincsen hatással. 10-16 nap múlva a hajtások és a gyökerek osztódó szövetei elbarnulnak, majd a növényt a nóduszok mentén könnyedén szét lehet húzni.

A készítmény dózisát a gyomok fejlettségéhez szükséges igazítani. A legalacsonyabb dózis a gyomok 1-3 leveles állapotára vonatkozik. Az évelő gyomok esetében meg kell várni a megfelelő levélfelület kialakulását, ez hozzávetőlegesen 10-30 cm-es magasságát. A hatóanyag a gyomok intenzív növekedési időszakában a leghatékonyabb. Erős gyomosodás, vagy megkésett kezelés esetén az engedélyokiratban megadott magasabb dózisban kell felhasználni. Az egyszikű növények vékony, felfelé álló levelének felületére az apró permetlécseppek tudnak megfelelően tapadni. Alacsonyabb lémennyiséggel és porlasztással történő kijuttatás növeli a készítmény hatékonyságát.

A kultúrnövény fejlettségétől függetlenül fel lehet használni a készítményt, viszont a napraforgó 6 leveles állapota után már nem ajánlott a kijuttatása, mivel ekkor a növény árnyékoló hatása miatt nem jut elegendő hatóanyag a célfelületre. Nedves és meleg időjárás esetén kijuttatva a leghatékonyabb a készítmény. 22°C feletti hőmérsékleten végzett kezelés megperzselheti a napraforgót.

A BUSTER 100 EC-t napraforgóban magról kelő gyomnövények és magról kelő fenyércirok ellen 0,35-0,4 l/ha dózissal, míg a rizómáról kihajtó fenyércirok és tarackbúza ellen 0,5-1,0 l/ha dózissal ajánlott kijuttatni. A készítményt tilos keverni ammónium-szulfáttal, más gyomirtó szerrel és lombtrágyával!

Tóth Fanni, növényorvos, Farmmix Kft. területi képviselő Heves megye

AIzaSyBbgWGPJ8bnqmbMnJ8-JrjLlcwrnhbbAu0

Megújult webshopunk!

Vásároljon meg mindent egy helyen, ami a kertészkedéshez kell!

További részletek