Hírek

Gyümölcsfák táplálása nemcsak talajon keresztül

Ha a gyümölcsfák táplálására gondolunk, akkor legtöbbször mindenkinek a műtrágyák és a szerves trágyák használata jut az eszébe. A termesztéstechnológia fejlődésével azonban ma már a tápanyag-utánpótlás esetében ennél jóval több lehetőségünk van a növények gondozására.

 

Jótékony biostimulátorok

A fák lombozaton keresztüli kiegészítő táplálása napjainkra a tápanyag-gazdálkodás szerves részévé vált. A gyümölcstermő növények föld feletti hajtásrendszerére kijuttatott természetes eredetű tápanyag-készítményeket biostimulátoroknak nevezzük, amelyek hatóanyagainak révén növelhetik a termés mennyiségét, javíthatják a minőséget. Emellett mérséklik a növényekre ható stresszhelyzeteket, jelentős növénykondicionáló, azaz erőnlétfokozó tulajdonsággal is rendelkeznek. A biostimulátorok tehát kiváló kiegészítői a szerves-, és műtrágyák kondíciójavító és hozamnövelő hatásának.

A biostimulátorok olyan anyagokat, növényi kivonatokat vagy mikroorganizmusokat tartalmaznak, amelyek a növények felületére kipermetezve, vagy ültetés után a gyökérzetére kijuttatva serkentik a növényi életfolyamatokat, javítják a tápanyagok felvételét és hasznosulását. Fontos sajátosságuk, hogy képesek lehetnek tompítani a növényt érő külső hatásokat, mint például a nyári aszály, vagy éppen a kórokozók fertőzése. Legfőbb erényük ugyanakkor, hogy hatóanyagaik révén növelhetik a gyümölcsök méretét, színeződését, tárolhatóságát. Ezen készítményeket számos egyéb elnevezéssel is szokták illetni; roboráló, regeneráló, serkentő, teljesítményfokozó, növekedés és termésszabályozó, kondicionáló, tűrés és ellenálló képesség növelő szerek.

 

A kezelések időzítése

Biostimulátorokat leggyakrabban a vegetációs időszak első felében alkalmazunk, amikor a legintenzívebbek a növekedési, fejlődési folyamatok. Sokszor adott fenofázishoz, azaz fejlődési állapothoz igazítottan permetezzük őket a növények felületére. A fák virágzásakor bór tartalmú készítményeket szokás használni, amivel a terméskötődést tudjuk segíteni, vagyis azt a folyamatot, amely során a virágokból kialakulnak a kis gyümölcskezdemények: Omex Boron.

A virágzást követően a sejtosztódást serkentő készítmények kerülnek előtérbe, amivel a gyümölcsökben a sejtek számát tudjuk növelni, ami a termés nagyobb méretében mutatkozik meg: Agrocean 6.5.5. Az almánál a gyümölcsök intenzív növekedési szakaszában már gondolni kell a termés későbbi tárolhatóságára is, ugyanis az eltarthatóságot leginkább meghatározó tápelem, a kalcium június-július hónapban épül be a gyümölcsbe. Emiatt külön kezeléseket is végeznek az üzemi ültetvényekben, hogy megfelelő legyen a gyümölcsök kalcium ellátottsága Omex Calmax. Az érési időszakhoz közeledve a hangsúly már a gyümölcsszíneződés javítására összpontosul, amire szintén rendelkezésre állnak speciális készítmények. Ezek mellett pedig léteznek már különböző érést elősegítő anyagok is, amelyekkel a gyümölcsök egyöntetű érését, egymenetes betakarítását segíthetjük elő: Ethrel.

A permettrágyázás előnye, hogy a növény számára azonnal felvehető tápanyagokat tudunk szolgáltatni, ami a felhasználás helyén közvetlenül hasznosulhat. Így az esetleges hiánytüneteket is rövid időn belül kezelhetjük, megszüntethetjük. A legtöbb ilyen biostimulátor a különböző növényvédő szerekkel jól keverhető, tehát azokkal egy-menetben kijuttatható, nem szükséges külön kipermetezni őket.

 

Ne várjunk lehetetlent a kezelésektől

A permettrágyázással kapcsolatban fontos kihangsúlyozni azt, hogy nem csodaszerekről van szó. Ezen készítmények hatásfoka ugyanis csak akkor lesz megfelelő, ha a gyümölcsfák jó általános kondícióval rendelkeznek, a növekedés és terméshozás harmóniáját intenzív ápolási műveletekkel tartjuk fenn. Ez többek között azt jelenti, hogy évről évre megmetsszük a fákat, az elégtelen mennyiségű csapadékot öntözéssel pótoljuk, a talajon keresztül rendszeres tápanyag-utánpótlást végzünk, illetve szakszerű növényvédelemben részesítjük a növényeket. A permettrágyák extra hozam-, és minőségteremtő képességük csak ebben az esetben érvényesül. Ezek mellett sokan abba a hibába esnek, hogy irreális elvárásokat támasztanak a kezelések hatékonyságával kapcsolatban, azt gondolva, hogy akár 50%-al is többet fog teremni a fa. Kísérleti tapasztalatok alapján 10-20%-os hozamnövekedés, illetve minőségjavulás már jó eredménynek számít, ami képes visszahozni a befektetett erőfeszítést is.

AIzaSyBbgWGPJ8bnqmbMnJ8-JrjLlcwrnhbbAu0

Megújult webshopunk!

Vásároljon meg mindent egy helyen, ami a kertészkedéshez kell!

További részletek