Hírek

Gyümölcsösök tavaszi lemosó permetezése rézkészítményekkel

A tavaszi időszak első, legfontosabb növényvédelmi teendője a lemosó permetezés, mely egyik fő célja, a gyümölcsfák vázágain, kéregrepedéseken, illetve a rügyek felületén megtapadt kórokozó gombák szaporító képleteinek elpusztítása.

A lemosó permetezés alapkészítményei a rezek. Ezek a széles hatásspektrumú és környezetbarát kontakt növényvédő szerek, elsősorban (a lisztharmat kivételével) a gombás és a baktériumos betegségek ellen hatékonyak.

A lemosó permetezést néhány fontos növényápolási és előkészületi munka előzi meg. Ezek közül a legfontosabb a metszés, melynek során távolítsuk el a sérült, beteg, különféle károsítókkal (monília, tűzelhalás, vértetű, pajzstetvek) erősen fertőzött vesszőket, ágrészeket és ezt követően a nagyobb vágási sebfelületek kezelését végezzük el különböző sebkezelőkkel (Fagél, Biocera).

Fontos, hogy ezekkel az előkészületi munkákkal ne csússzunk meg, mert a nem időben kijuttatott rézkészítmények később perzseléseket okozhatnak a fakadó rügyekben, fiatal leveleken.Az ideális időszak a lemosó permetezésre, amikor a nappali hőmérséklet már a fagypont fölé emelkedik, eléri legalább az 8-10°C-ot.

Ilyenkor a kórokozó gombák spórái és a kártevők tojásai már megkezdik élettevékenységüket, fokozódik az érzékenységük a növényvédő szerekkel szemben. A megvédendő növényekben pedig megindul a nedvkeringés, ezáltal fogékonyabbá válnak a fertőzésekre. Ennek megelőzésére tökéletes védelmet adnak a felhasznált rézkészítmények.

A lemosó szerünk kijuttatására – mint más növényvédő szeres kezeléseknél is – száraz, szélcsendes időszakot válasszunk a megfelelő hatás elérése és az elsodródás elkerülése érdekében.

lemosó permetezés műveletét, mint a neve is sugallja, nagy lémennyiséggel, áztatásszerűen végezzük, úgy, hogy a törzseken és az ágakon az egyenletes fedés biztosítva legyen. És azt is figyelembe kell venni, hogy sok fertőzött gyümölcs- és levélmaradvány lehet a fák alatt is, ezért a permetléből ezekre is jusson,hogy megakadályozzuk a később innen elinduló fertőzéseket.

A lemosó permetezés előnye, hogy ha szakszerűen végezzük, a tenyészidőszak folyamán időt és pénzt takarítunk meg a permetezéseken, nem is beszélve arról, hogy így csökkenthetjük az elfogyasztásra kerülő gyümölcsben felhalmozódó szermaradvány mennyiségét.

A felhasznált rézkészítmények a növény fejlődésére is kedvezően hatnak. Erősebbé, ellenállóbbá teszi a szöveteket, hatására a metszés során ejtett sebek is gyorsabban begyógyulnak.

Ezeket a kiváló kontakt gomba- és baktériumölő készítményeket nemcsak lemosó szerként, de a vegetáció ideje alatt is alkalmazhatjuk az egyes gyümölcsfajok rézérzékenységének figyelembevételével, a következőképpen:

– Almatermésűekben (alma, körte, birs, berkenye)  a zöldbimbós állapot végéig. A rezes permetezés az almatermésűekben a tűzelhalást okozó baktérium (Erwinia) fertőzési veszélyét is csökkenti.

– Csonthéjasoknál (meggy, cseresznye, kajszi és őszibarack) csak nyugalmi időszakban.

– Héjasok (dió, szelíd gesztenye) esetében csak virágzás idején mellőzzük a réztartalmú készítmények használatát.

– Bogyósok közül legfeljebb a málnánál lehet szükséges rezes lemosó permetezésre.

És lássuk a rendelkezésre álló rézkészítményeket!

A hagyományosnak számító bordói lé mellett a kis részecskeméretű, a jobb borítást adó rézszulfát, rézoxiklorid és rézhidroxid hatóanyagú készítmények jöhetnek számításba lemosó szerként, vagy akár a vegetáció alatti növényvédelemre!

A Farmmix Kft. palettáján megtaláljuk bármelyik rézhatóanyagot a következő termék nevekkel:

#Bordói Extra (20% réz bordói keverékben)

#Hydrostar (77 % rézhidroxid)

#Meteor (88 % rézoxiklorid)

#Rézszulfát lombtrágya (98% rézszulfát)

Használjuk őket az előírásoknak megfelelően gyümölcseink korai, betegségeket megelőző védelmére!

Használjuk őket az előírásoknak megfelelően gyümölcseink korai, betegségeket megelőző védelmére!

André Krisztina, Farmmix Kft., telephelyvezető Szécsény

AIzaSyBbgWGPJ8bnqmbMnJ8-JrjLlcwrnhbbAu0

Megújult webshopunk!

Vásároljon meg mindent egy helyen, ami a kertészkedéshez kell!

További részletek