Hírek

Hogyan védekezzünk a szőlőben peronoszpóra ellen?

A szőlő egyik legveszélyesebb betegsége a peronoszpóra.

A korábbi évtizedekben kb. 8-10 évente volt igen komoly gazdasági kárt okozó járvány. Az elmúlt 10-12 évben a klímaváltozás okozta időjárási szélsőségek miatt már 3-4 évente fordult elő olyan mértékű fertőzés, ami miatt 70- 100 % -os terméskiesést szenvedtek el a szőlőtermelők.

A peronoszpóra és más kórokozók elleni növényvédelem alapja az előrejelzésen alapuló preventív védekezés.  A lisztharmat lokálisan fertőz, ez azt jelenti, hogy egy elhanyagolt ültetvényben saját magunknak „állítjuk” elő a következő évi lisztharmat fertőzést. A peronoszpóra áttelelő spórái évekig életképesek maradnak az ősszel lehullott levelekben, amelyekből kedvező körülmények között elindulhat a fertőzés. A peronoszpóra viszont nem ismeri a határokat, akár a mediterrán országokból is „berepülhet” borvidékeinkre!

A peronoszpóra a szőlő minden zöld részét fertőzi, amely során a gázcsere nyílásokon bejut a növény belsejébe és ott továbbterjed jellegzetes tüneteket okozva. Megfelelő hőmérséklet (10-12 C fok), csapadékos idő és állandó vizes levélfelület esetén villámgyorsan megfertőződhet az ültevény. A lappangási időt elsősorban a hőmérséklet határozza meg, melynek emelkedésével ez 4-5 napra is rövidülhet. Figyeljük az előrejelzést, ne várjuk meg az első tünetet, mert akkor már elkéstünk!

A leveleken feltűnnek az olajfoltok, a fonáki oldalon 1-2 napon belül megjelenik a fehér penészgyep, amiből kiszóródnak a fertőzést továbbító spórák. A leveleken mozaikszerű száradások alakulhatnak ki, akár a teljes lombvesztés is bekövetkezhet.

A peronoszpóra a fürtöt, a bogyókat is megtámadja. A virágzás idején megfertőződött fürtök torzulnak, később a bogyókon barnás-lilás elszíneződés látható és a szemek összetöppednek.

 

A Farmmix Kft. termék palettáján lényegében a szőlő egész vegetációs idejére találunk megoldásokat a peronoszpóra elleni védekezéshez.

A permetezést már a hajtásnövekedés elején el kell kezdeni réztartalmú szerekkel. A réz az egyik legalapvetőbb hatóanyag a peronoszpóra elleni védekezésben. Amennyiben a szőlő levelén ott van a rezes bevonat, akkor a levélre kerülő spórák nem tudnak kicsírázni és a levélbe jutni. Az első kezelésre a Meteor vagy a Hydrostar készítményünket ajánljuk. 30-40 cm-es hajtáshossznál már a kombinált hatóanyagú Armetil C terméket használjuk, melyben van egy felszívódó és egy kontakt összetevő. A benne lévő rézoxiklorid ad egy azonnali blokkoló hatást, a metalaxil pedig egy tartamhatást biztosít. Három komponensű, tartalmaz egy kontakt rezet, egy mélyhatású cimoxanilt, és egy felszívódó foszetil-Al hatóanyagot. Ez a „triumvirátus’’ egyszerre preventív (megelőző) és kuratív (gyógyító) hatással rendelkezik. Maximum háromszor használható egy vegetációs ciklusban borsó nagyságú bogyóállapotig. A peronoszpóra elleni utolsó védekezést réztartalmú szerekkel végezhetjük. (Meteor, Hydrostar).

Soha ne feledjük: a növényvédelmi munkákat csak okszerűen és szakszerűen végezzünk!

Vajda Judit, agrármérnök

AIzaSyBbgWGPJ8bnqmbMnJ8-JrjLlcwrnhbbAu0

Megújult webshopunk!

Vásároljon meg mindent egy helyen, ami a kertészkedéshez kell!

További részletek