Hírek

Kártevők a nagyüzemi kultúrákban

Az enyhe télnek és a korai, szinte nyárias tavasznak köszönhetően kultúrnövényeink kártevői nagyon jó esélyekkel teletek át. A márciusi melegek hamar előcsalták a károsító szervezeteket, melyek az aszály miatt sínylődő kultúrákban korán megjelenve komoly károkat is okoztak. Ilyenek voltak a gyűjtőnéven vetésfehérítő bogarak kifejlett egyedei, melyek átlagos időjárás esetén alig látható kártételt okoznak. 2019-ben már március végén jelentkeztek rágások a sínylődő kalászosok levelein, melyek ellen védekezni kellett a gyomirtással egy menetben.

Cégünk ajánlatában kiváló, gyors, taglózó készítmények találhatók a kártevők elleni védekezésre. Ezek az inszekticidek jól időzített kijuttatással megoldják a kalászosok rovarproblémáit.

Sherpa 100EC: kalászosokban általánosan felhasználható, nagy hagyományokkal rendelkező rovarölő készítmény: gyors, kontakt, taglózó hatású, mely kiemelkedő eredményű a területen előforduló vetésfehérítő bogarak, levéltetvek és gabonapoloskák ellen. Felhasználási dózisa: 0,375 l/ha. Fontos kiemelni, hogy a készítmény nem védi a hasznos élő szervezeteket (pl. méheket), így kijuttatása a virágzás kezdetéig lehetséges. Nem alkalmazható abban az esetben sem, ha a területen virágzó gyomnövények vannak.

King 10F: az előző készítménnyel azonos hatóanyag csoportba tartozó rovarölő készítmény. Felhasználási dózisa: 0,1 l/ha. A termék előnye, hogy engedéllyel rendelkezik méhkímélő
technológiában történő alkalmazásra, így az előírásokat betartva, a vetésfehérítő bogarak lárvái ellen is alkalmazhatjuk a virágzási időszakban.

Full 5CS: szintén piretroid készítmény, de formulációja miatt 2-3 napos hatástartammal rendelkezik. Felhasználási dózis:0,15-0,2l/ha. Virágzó kalászosokban vagy virágzó gyomnövények jelenléte esetén, kizárólag méhkímélő technológiával juttatható ki. A kezelést a vetésfehérítő bogarak betelepedése, vagy a lárvák tömeges kelése idején szükséges végrehajtani.

Bár a napraforgók még most vannak kelő félben, az enyhe időjárás miatt számíthatunk rovarkártevők, elsősorban levéltetvek megjelenésére. Az elmúlt évtől eltérőén az inszekticides csávázás megszűnt, és tiltott lett (a tavalyról megmaradt rovarölőszeres vetőmagokat sem szabad felhasználni). A napraforgó 4-6 levélpáros állapotában számíthatunk a levéltetvek tömeges betelepedésére, ellenük védekeznünk kell. A fertőzés mértékétől függően elég lehet egy szegélypermetezés is, de ha nagy az rajzás, az egész táblát kezelni kell. Javaslatunk alapján, alkalmazzunk felszívódó, hosszú hatástartamú készítményt.

Spilan 20SG: Általánosan felhasználható, nagy hatékonyságú rovarölő készítmény. Szívó (levéltetvek) és rágó (barkók) kártevők ellen is hatékony. A betelepedéskor szükséges kijuttatni, és felszívódó tulajdonságának köszönhetően hatástartama van. Az első kolóniák megjelenését célszerű sárga tállal, vagy sárga ragacslappal előre jelezni. Felhasználható dózis: 0,15-0,2kg/ha. Bár a készítmény méhekre nem jelölés köteles, a kijuttatást a virágzat elkülönüléséig végezzük el. 

Kerekes Balázs, növényorvos, régióvezető Hajdú-Bihar megye Farmmix Kft.

AIzaSyBbgWGPJ8bnqmbMnJ8-JrjLlcwrnhbbAu0

Megújult webshopunk!

Vásároljon meg mindent egy helyen, ami a kertészkedéshez kell!

További részletek