Hírek

Legjobb megoldás lemosó permetezésre az Ovispray

Növényvédelmi szempontból számtalan érv szól a lemosó permetezések létjogosultsága mellett, elhagyása semmiképpen nem javasolt a kezelések sorából. Amennyiben optimális feltételeket szeretnénk biztosítani a gyümölcsfáknak tavasszal, a kártevők és kórokozók elleni lemosó permetezés nélkülözhetetlen. A következőkben a rovarölőszeres lemosó készítmények összehasonlításáról lesz szó.

Ezek a növényvédőszerek a hektáronkénti pár ezer forintos költségtől a több tízezer forintos költségig megtalálhatók a piacon. A számunkra legoptimálisabb kiválasztásához célszerű lehet

  • hatóanyagok szerint,
  • hatóanyag mennyiség szerint,
  • illetve dozírozás szerint megvizsgálni őket.

A szerényebb hatóanyag tartalmú készítmények alacsony dózis mellett nem biztos, hogy hatékonyan fogják gyéríteni a kártevőket, hiszen szem előtt kell tartanunk a lemosó olajok hatásmechanizmusát: a károsítók áttelelő alakjainak felületét lefedve, azok fulladásos pusztulását okozzák. Ahhoz, hogy ez minél hatékonyabban működjön, szükség van bő lé mennyiségre, optimális kijuttatási időre, ill. a kijuttatott hatóanyag mennyisége és minősége is fontos kérdés.

A professzionális gyümölcstermesztés meghatározó lemosó készítménye a Catane  növényvédőszer, ami a Farmmix Csoport kínálatában Ovispray néven kerül forgalmazásba. A piacon megtalálható ovicidek (kártevők petéit pusztító növényvédőszer) között a népszerűsége nem véletlen, hiszen:

  • nagyon magas hatóanyag tartalmú készítmény (795g\l)
  • hatékonysága a nagymértékben finomított ásványi paraffinolajnak köszönhető
  • széles az engedélyokirattal rendelkezik
  • kategóriás a termék
  • AKG-ban is felhasználható
  • 1L-es, 5L-es és 20L-es kiszerelésben is elérhető a Farmmix Csoport kínálatában

A készítmény a piros gyümölcsfa-takácsatka és a levéltetvek tojásait, ill. a tojásból kikelt lárva alakokat, valamint a pajzstetvek áttelelő alakjait pusztítja el.

Kijuttatáskor a levegő ideális hőmérséklete (5-25 ℃) mellett, a kezelendő kultúra fenológiai állapotát is figyelembe kell venni.

Almában zöldbimbós állapotig 2,5%-os töménységben szükségben kijuttatni, ami 1000L permetlé mennyiséget alapul véve 25 l\ha dozírozást jelent. Pirosbimbós állapotig már csak 1%-os töménységben kijuttatható.

Körtében zöldbimbós állapotig szintén 2,5%-os töménységben, fehérbimbós állapotig pedig 1%-os töménységben védekezzünk vele.

Csonthéjasokban a virágbimbók megjelenéséig védekezhetünk, 1-2,5% töménységben.

Ovispray kijuttatását megelőzően, ill. azt követően, 7 napig más növényvédőszert nem szabad ugyanarra a területre kijuttatni.

Házi kerti felhasználása (0,1-0,25l készítmény 10 liter vízhez)

 

Kiss Roland, Farmmix Kft. üzletkötő, növényorvos

AIzaSyBbgWGPJ8bnqmbMnJ8-JrjLlcwrnhbbAu0

Megújult webshopunk!

Vásároljon meg mindent egy helyen, ami a kertészkedéshez kell!

További részletek