Hírek

Lemosó permetezés DRIPP EXTRÁVAL

Az éves növényvédelem szempontjából a lemosó permetezés az egyik kulcsfontosságú tevékenység. Fontos, hogy kellő figyelmet és szakértelmet fordítsunk rá, hogy a vegetáció alatt kevesebb problémával kelljen megküzdenünk.


Mi a célja a lemosásnak, milyen növényeknél elengedhetetlen?

A lemosó permetezés célja nem más, mint a fás részeken, gyümölcs maradványokon és a rügyek felületén áttelelő kórokozókat (lisztharmat, varasodás, monília, tafrinás betegség, peronoszpóra) és a megbújó -szintén áttelelő- kártevőket (pajzstetvek, levéltetvek, atkák) megakadályozzuk abban, hogy felszaporodjanak.

Lemosó permetezés fontos gyümölcstermő vagy egyes dísznövényeknek. Többek között almástermésűeknek (alma, körte), csonthéjasoknak (őszibarack, kajszi, szilva, meggy, cseresznye), és ne feledkezzünk el a bogyós termésűekről se (szőlő, köszméte, ribiszke, málna).

Hogyan végezzük a lemosó permetezést?

A lemosó permetezés kivitelezése legyen nagyon precíz, alapos. Szánjuk rá az időt energiát, mert a későbbiek során ezt meghálálja növényünk. A permetezés csak akkor éri el a megfelelő hatásfokát, ha tökéletes fedést érünk el és a fa egészét kezeljük. Ehhez az átlagoshoz képest sokkal nagyobb lémennyiséggel kell dolgoznunk (1200-1500 l/ha), hogy a fás részek kéregrepedéseibe is bejusson a permetlé. Ha nem volt alkalmunk összegyűjteni a lehullott leveleket, akkor a lemosó permetezés során ezt se hagyjuk ki és permetezzük le a fa alatti lombot is.

Mikor kell permetezni?

Kora tavasszal, amikor elmúltak a hidegek és befejeződtek a tavaszi metszések, faápolási munkálatok, de még a rügyek pattanása előtt érdemes elvégezni a kezelést. Mindennek titka az időzítés.

Ha eltaláljuk a kezelés megfelelő idejét, akkor nagymértékben csökkenthetjük a károsítók jelenlétét a vegetáció alatt. Igyekezzünk a rügypattanáshoz közeli időpontot választani, azonban ügyelnünk kell arra hogyha kifutunk az időből a megkésett permetezés perzselési tüneteket okozhat a fakadó levelekben és kipattant bimbókban. A kezelés idejét úgy határozzuk meg, hogy utána egy 2-3 napig nagy mennyiségű eső ne mossa le, mert csak ekkor tudják a növényvédő szerek elvégezni feladataikat.

Mit használhatok lemosáshoz?

A gombák, baktériumok ellen ismert a réz- kén kombináció lemosó permetezéskor. Azonban kevés szó esik a rovarkártevők elleni védekezésről. Az áttelelő atkák, levéltetvek, pajzstetvek ellen a leghatékonyabb megoldás az olajos lemosó permetezés. Különösen akkor kell erre nagy hangsúlyt fektetnünk, ha nagyon enyhe volt a tél. A DRIPP EXTRA pont erre a problémára nyújt hatékony megoldást.

A DRIPP EXTRA (hatóanyag: 28 g/l lecitin + 790 g/l napraforgóolaj) egy olyan olajos készítmény, amely természetes növényi olajat tartalmaz, így az ökogazdálkodók is használhatják, mert biogazdálkodásban is van engedélye.

A hatásmechanizmusát úgy fejti ki, hogy a növényre kijuttatott olajos réteg megakadályozza a kártevők légzését, ezzel csökkenti az áttelelő egyedek számát.

Adagolás: 3%- os töménységben kell bekeverni, 1000-1500 l/ha

Mit lehet MÉG tenni a kórokozók és kártevők felszaporodása ellen?

A vegetáció végén, ősszel érdemes összegyűjteni a leveleket. Ha van rá lehetőség semmisítsük meg vagy komposztáljuk. Mert a fertőzött leveleken telelnek át a kórokozók jelentős része, ha azonban összegyűjtjük megakadályozzuk, hogy a lehullott levél tavasszal kiinduló fertőzési forrás legyen.

Ha nincs lehetőségünk összegyűjteni, megsemmisíteni, akkor érdemes az őszi tápanyag utánpótlás során enyhe nitrogéntartalmú műtrágya kijuttatása a lehullott lombfelületre majd forgassuk be a talajba. Ez az enyhe hatóanyag tartalmú műtrágya elősegíti a lomb mielőbbi természetes lebomlását.

A metszés során végezzünk szelekciót, azaz a beteg, fertőzött részeket távolítsuk el, vágjuk ki. A fát tüzetesen átvizsgálva, ha találunk kártevőkkel fertőzött gallyrészeket is metsszük le.

A metszés utáni sebkezeléssel megakadályozzuk a kórokozók felszaporodását, valamint a metszőollók folyamatos fertőtlenítése is elősegíti hogy bizonyos kórokozók ne terjedjenek egyik fáról a másikra.

Kóthai Gyöngyvér, növényorvos, Farmmix Kft. területi képviselő Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

AIzaSyBbgWGPJ8bnqmbMnJ8-JrjLlcwrnhbbAu0

Megújult webshopunk!

Vásároljon meg mindent egy helyen, ami a kertészkedéshez kell!

További részletek