Hírek

Lemosó permetezés

Fás kultúrák esetében a tavaszhoz közeledve, ahogy az időjárás engedi, kezdődhet a metszés. A fák ápolási munkáit (fertőzött növényi részek-, gyümölcsmúmiák eltávolítása és megsemmisítése) elvégezve indokolt és szükségszerű az egyik legfontosabb növényvédelmi teendő, a lemosó permetezés elvégzése.

Lemosó permetezésnél nagyon fontos az időzítés. Általánosságban elmondható, hogy a fagyok elmúlta után, de még a rügyfakadás előtt kell végrehajtanunk ezt a technológiai lépést. A legjobb hatékonyságot akkor érhetjük el, ha a permetezést szélcsendes időben végezzük, amikor a kinti hőmérséklet közel + 4-5°C körül mozog. A permetlével semmiképp sem szabad takarékoskodni, vagyis nagy lémennyiséggel dolgozva, lemosásszerűen permetezzünk. Ügyeljünk az egyenletes fedés biztosítására is, hogy minden zegzugos helyet befedjünk. Megfelelő kezelés esetén nagy számmal elpusztíthatjuk a vázágakon, a kéreg-repedésekben, illetve a rügyek felületén lévő kórokozók (pl. varasodás, monília, tafrina) szaporító képleteit, továbbá a különböző kártevő atkák és rovarok áttelelő alakjait is.

Mivel végezzük el a lemosó permetezést? Léteznek olyan lemosó permetezésre alkalmas készítmények, amelyek olajat, rezet és ként is tartalmaznak. Azonban magas költségük miatt nem mindig okszerű alkalmazásuk, ráadásul számos kultúrát (kiemelendő a csonthéjasok) csak bizonyos időközönként szabad olajos lemosásban részesíteni, hiszen a gyakori kezelésre érzékenyek.
A réznek ebben az időszakban nincs káros hatása az érzékeny csonthéjasokra, akár többször is permetezhetünk, hiszen a réztartalmú készítmények közös jellemzője, hogy a lisztharmat kivételével minden gombás és baktériumos betegség megelőzésére alkalmas.
A rézkészítmények biztonságos használata érdekében a kezeléseket a rézérzékenység figyelembevételével alkalmazzuk az almatermésűekben a zöldbimbós állapot végéig, a csonthéjasok közül őszibarackban rügyfakadásig, kajsziban pedig a piros bimbós állapot végéig a perzselés elkerülése miatt be kell fejezni. A rézzel történő lemosó permetezés az alma, körte és a birs tűzelhalást okozó baktérium fertőzési veszélyét is jelentősen csökkenti. Erre számos termék áll rendelkezésünkre, ilyen például a rézhidroxid hatóanyagú Hydrostar, vagy mint a magas (840g/kg) rézoxiklorid hatóanyagot tartalmazó Meteor, melyek biotermesztésben is használhatóak!

A kéntartalmú készítményekkel a fákon áttelelő lisztharmat gombák képleteit lehet gyéríteni, aminek a szőlőben van nagy jelentősége. Ezek közül ki kell emelni néhány igen hatékony terméket: Sulphuris 80 WG, Microthiol Max és az Agrokén, mely olajjal kiegészülve kiváló kombinációs partner, illetve az utóbbi két termék pedig bio termesztésben is alkalmazható!
Az említett népszerű készítmények szakszerű használatával eredményesen védekezhetünk és végezhetünk lemosó permetezést szeretett kertészeti kultúráinkban!

 

Iváncsik Bence, FDM Trade Kft., növényorvos, területi képviselő

AIzaSyBbgWGPJ8bnqmbMnJ8-JrjLlcwrnhbbAu0

Megújult webshopunk!

Vásároljon meg mindent egy helyen, ami a kertészkedéshez kell!

További részletek