Hírek

Miért sárgulnak a levelek?

Vashiány tünetei, megelőzése, kezelése
A vas a növények számára nélkülözhetetlen mikrotápelem. Sokszor megfeledkezünk a növényeknek kisebb mennyiségben szükséges tápelemeiről, pedig éppolyan fontosak számukra, mint az ismertebb nitrogén, foszfor és a kálium. Manapság könnyen elérhetőek azok a termékek, amelyekkel orvosolni tudjuk a hiánybetegségeket. A Fitomaxx Vas oldat az összes kertünkben fellelhető kultúra vashiányára orvosság.
A vashiányt más néven mészklorózisnak is nevezzük, mivel elsősorban magas agyag-tartalmú, meszes talajon jelentkezik.

Mi okozhatja a vashiányt?
A talaj magas foszfortartalma gátolhatja a növényekben a vas felvételét, de a tömörödött, levegőtlen talaj és éretlen szervestrágya talajba forgatása is okozhat vashiányt. Amennyiben felismerjük a probléma eredetét, akkor elsősorban azt kell orvosolni. Ha már kialakult a vashiány, vagy meg szeretnénk előzni, akkor a leggyorsabb és leghatékonyabb módja a lombtrágyás permetezés.

Mik a vashiány tünetei?
Ezt a hiánytünetet egyszerűen fel lehet ismerni. Ha a növény nem tudja felvenni a vasat a talajból, akkor azt legkorábban a legfiatalabb leveleken észlelhetjük, mivel a vas a növényben nem mobilizálódik, ezért az idősebb levelekből nem tud a fiatalabb levelekbe vándorolni. A fiatal levelek érközei fakó sárgák lesznek, majd súlyosabb esetben akár az erek is kisárgulhatnak. Később a növény növekedésének csökkenésével, terméskötődési problémákkal is járhat. Kezdődő vashiánytünet még visszafordítható, ezért fontos, hogy minél hamarabb detektáljuk a hiányát.

Mely növények érzékenyek a vashiányra?
A bogyósgyümölcsű növények, mint a szamóca, málna, szeder

Vashiány tünetei (szederben és szőlőben)

Mit tehetünk, ha kialakul a vashiány?
Használjunk Fitomaxx Vas oldatot, amely minden kultúrában alkalmazható a vashiány orvoslásra. A lombtrágya 4% vasat tartalmaz, hogy a növényeink egészségesen fejlődjenek.
Levéltrágyázásra: lombozatra permetezve 3-5 l/ha 2-5 alkalommal
Tápoldatozásra: talajra 0,2% oldatban 2-5 alkalommal

 

 

 

„Örökzöld” téma

Manapság a kereteket el sem tudjuk képzelni örökzöldek nélkül. Tujákat ültetünk szegélynövényként, erdőt idéző árnyékát élvezzük a fenyőknek, amelyek üde színfoltjai környezetünknek. Egész évben zöld pompát biztosítanak nekünk, amely miatt nagy népszerűségnek örvendenek.
Gyakran találkozhatunk az utóbbi években a tuják barnulásával, amelyet okozhatnak gombás betegségek, de a benne károsító szúbogarak is gyengíthetik. Általánosságban elmondható minden növényről, hogy ha megfelelően tápláljuk őket, akkor ellenállóbak lesznek a kártevőkkel és a kórokozókkal szemben is. Emiatt sose feledkezzünk meg a tápanyagutánpótlásról és persze a megfelelő öntözésről. Szélsőséges időjárás jellemző az utóbbi években hazánkra is, ezért egyre nagyobb jelentősége lesz a növények és azon belül az örökzöldeknek is a jó kondíció fenntartására, hogy könnyebben tudjanak alkalmazkodni az eltérő időjárási viszonyokhoz.

Ha azt tapasztaljuk, hogy a növény nem megfelelő intenzitással növekszik, nem a rá jellemző színben pompázik, esetleg sárgul, fakul a színe, akkor következtethetünk arra, hogy tápelemhiányban szenved. A leggyorsabb és leghatékonyabb megoldás a lombtrágyázás, használjunk Fitomaxx Örökzöld lombtrágyát hiánybetegségek kialakulása ellen megelőző jelleggel, vagy már a kialakult problémára. A tujafélék érzékenyek a magnéziumhiányra, amely miatt sárgulhatnak a levelei. A Fitomaxx Örökzöld lombtrágya emiatt 9% magnéziumot és 6%-ban nitrogént tartalmaz a megfelelő növekedés és a jó kondíció megtartása érdekében. A lombtrágya kijuttatását időzítsük lehetőség szerint a kora reggeli órákra, amikor még harmatosak a levelek és a hőmérséklet is megfelelő. A levélen keresztül végzett tápanyagutánpótlás serkenti a növény nedvkeringését, így a talajból is könnyebben felveszi a tápanyagokat.
Dózis: levéltrágyázásra 1-1,5% töménységben 2-3 hetente, tápoldatozása maximum 1% töménységben

 

Tóth Fanni Enikő, Farmmix Kft. üzletkötő, növényorvos

AIzaSyBbgWGPJ8bnqmbMnJ8-JrjLlcwrnhbbAu0

Megújult webshopunk!

Vásároljon meg mindent egy helyen, ami a kertészkedéshez kell!

További részletek