Hírek

Napraforgó növényvédelme

Magyarországon a gabonanövények után a legnagyobb volumenű szántóföldi növénycsoport az olajosnövények, amiből a legjelentősebb a napraforgó. Vetésterülete jelentősen növekedett az utóbbi években, 2017-ben már elérte 700 ezer hektárt.

A napraforgó termesztés eredményességét döntően meghatározza a sikeres növényvédelem, amiben kiemelt fontosságú a gyomirtás. A napraforgó jó gyomelnyomó képességgel rendelkezik, de különösen érzékeny a korai gyomosodásra, amíg el nem éri a 6-8 leveles állapotot.

A vetés utáni-kelés előtti preemergens alapkezelés biztosítja a gyommentes kelést, kezdeti fejlődést. A hagyományos, nem herbicidtoleráns hibridek esetében szinte az egyedüli megoldás a preemergens gyomirtás. Herbicidtoleráns napraforgónál az alapkezelés talajon keresztüli hatástartammal támogatja az állományban történő posztemergens kezelést. A alapkezelés sikerességét az időjárás nagymértékben befolyásolja, mivel a kijuttatást követő 2 héten belül minimum 15-25 mm bemosó csapadék szükséges a hatás kifejtéséhez. Ennél a technológiánál a talaj szervesanyag tartalma sem figyelmen kívül hagyható, mivel 1,5-2 % alatti humusztartalomnál fitotoxicitás veszélye léphet fel.

Kínálatunkban a Radar és Cross termékeink nyújtanak lehetőséget preemergens gyomirtásra. A Radar dimetenamid-P hatóanyagú, ami kiváló vízoldékonysággal rendelkezik, hatását már 10-12 mm egybefüggő csapadék esetén kifejti. 1-1,4 l/ha dózisával a magról kelő egyszikű gyomok mellett hatékony a libatop- és disznóparéjfélék ellen, valamint erős mellékhatással rendelkezik a parlagfű ellen is. A csírázó gyomokba a csíracsúcson keresztül jut be, annak növekedését blokkolja, torzulnak, majd elhalnak.

A magról kelő egyszikű gyomnövényekkel erősen fertőzött területeken a kiváló szelektivitású, S-metolaklór hatóanyagú Cross 1,25–1,6 l/ha dózisban alkalmazható, optimális kombinációs partnere bármely kétszikű gyomokat irtó készítménynek. 10-15 mm bemosó csapadék a hatáskifejtés érdekében szintén szükséges.

A napraforgó gyomirtásának nehézsége a kétszikű gyomok elleni posztemergens védekezés, amire megoldást nyújt a Clearfield gyomirtási technológia. Előnye, hogy bemosó csapadéktól függetlenül alkalmazható, állományban lehetőséget nyújt az egyszikű és kétszikű gyomok elleni védekezésre. Feltétele a herbicidtoleráns hibrid, ilyen napraforgót a vetésterület már több mint 40 %-án termesztenek. Ezek a hibridek állománykezelés formájában imazamox hatóanyaggal kezelhetők.

Win 40 SL imazamox hatóanyagú készítmény. A kezelést 1-1,2 l/ha dózisban a gyomnövények fejlettségéhez kell igazítani. A magról kelő kétszikűek 2-4 leveles, a magról kelő egyszikűek 1-3 leveles korban a legérzékenyebbek a hatóanyagra.  A gyomok ellen így célzott, és azok keléséhez igazítható, a napraforgó fejlettségét tekintve rugalmas védekezést tesz lehetővé, kiegészítve az alapgyomirtást.

A napraforgó betegségekre különösen fogékony növény, ezért ugyanarra a területre 4-5 évente kerüljön.  Ez a gyakorlatban a növekvő vetésterület miatt nem mindig megoldott, ezért a betegségek fellépésére fokozottan számíthatunk. A napraforgó gombás betegségei száron és tányéron jelentős károkat, ezáltal terméskiesést tudnak okozni.

Gombás megbetegedések ellen nyújt megoldást a Capitol termékünk. A készítményt fertőzésveszély fennállása esetén preventív jelleggel 1-1,25 l/ha dózisban, legkésőbb az első tünetek megjelenésekor célszerű kijuttatni a szárnövekedés időszakában és ahol lehetséges tányérvédelemre virágzáskor. A Capitol fertőzést megakadályozó és gyógyító hatással egyaránt rendelkezik, valamint a teljes növényre kiterjedő védettséget ad két hatóanyaggal is. A prokloráz a felszívódás helyén véd, a tebukonazol pedig aktívan eljut a fiatal, növekvő részekbe. 4-6 hetes tartamhatással rendelkezik.

Napraforgónál fontos szerepet kap a technológiában a vegyszeres állományszárítás. Az érés egyöntetűbb lesz, a betakarítás korábbra hozható ezzel. Nagyon fontos lehet a deszikkálás, ha gyomos maradt a napraforgótáblánk. Ilyen esetben a napraforgóval együtt a gyomokat is elszárítjuk, ezáltal a betakarítás könnyebbé válik.

A deszikkálást végezhetjük kínálatunkból a kontakt, perzselő hatású diquat-dibromid hatóanyagú Air-One 20 SL készítményünkkel. A kezelést a kaszatok 25-30 %-os nedvességtartalmánál kell elvégezni 1,5-2 l/ha dózisban. A betakarítás 7-10 nap múlva tervezhető.

Évelő gyomokkal borított állomány esetén érdemes a felszívódó, glifozát hatóanyagú Gladiator Forte-t választani.  20-30 %-os nedvességtartalomnál kell kezelni, 2-5 l/ha dózisban. Nagy zöldtömegnél és erős gyomosodásnál a nagyobb dózist válasszuk. A hatás kifejtése lassabb, nagyjából 14 nap múlva tervezhető betakarítás. A deszikkáló hatás 4-5 kg/ha ammónium-nitrát hozzáadásával fokozható.

A deszikkáló szerekhez elsodródásgátló cseppnehezítő hozzáadása kötelező légi és földi kijuttatás esetén is. Erre megfelelő a Drift Control 0,5 %-os koncentrációban a permetléhez adva.

A legnagyobb mennyiségű és legjobb minőségű termés eléréséhez a mikroelemekkel való megfelelő ellátás is szükséges. Mikroelemek közül a napraforgó a bór hiányára a legérzékenyebb.  Fontos szerepe van a virágok megtermékenyülésében, a terméskötésben, hiányában deformált tányérok, léha kaszatok is keletkezhetnek. A bór pótlására Omex Boron lombtrágyánkkal lehetőség van. 15 % bórt tartalmaz kelát formában, ami azért fontos, mert a növény száraz körülmények között is gyorsan felveszi. Kiválóan oldódik, nem csapódik ki, gombaölőszerekkel jól keverhető. 2-3 l/ha dózisban ajánlott felhasználni 6-8 leveles kortól csillagbimbós állapotig.

Varga Sándor, Farmmix Kft. üzletkötő

AIzaSyBbgWGPJ8bnqmbMnJ8-JrjLlcwrnhbbAu0

Megújult webshopunk!

Vásároljon meg mindent egy helyen, ami a kertészkedéshez kell!

További részletek