Hírek

Nitrogén pótlás FitoMaxx Nitrogén oldattal

Gyakran találkozunk azzal a tényezővel, hogy a kijuttatott, megfelelő összetételű szilárd műtrágya ellenére is, növényünk gyengébb kondíciót produkál a várt eredménynél.
Ennek egyik oka lehet, hogy a talajban található makro- és mikroelemek rendelkezésére állnak a kultúrnövényünknek, felvenni és beépíteni azonban mégsem képes. Hatékony módja lehet ezen tápanyag-utánpótlásnak a lombozatra történő kijuttatása, melynek hatására fokozódik a fotoszintetikus aktivitás, a légzés intenzitása és az enzimrendszer működése.
Másrészről, a csapadék nem megfelelően történő prognosztizálása is súlyos hatékonyság-romlással jár. A kihelyezett szilárd műtrágyák esetében, a nem időben érkező csapadék, azok hatásfokát csökkenthetik.
A talajban felmerülő tápanyagok hiányát szilárd halmazállapotú műtrágyákkal pótolhatjuk, azok felvehetőségét azonban továbbra sem tudjuk elősegíteni a fennálló gátló tényezők miatt.
A gyorsan fejlődő növény tápanyagigénye olykor meghaladja a gyökérzet tápelem felvevő képességét, a környezeti feltételek pedig nem adottak, hogy könnyen felvegye kultúránk azt a talajból.
A növénytermesztésben a nitrogén elem pótlása, – mint a növekedés fő hajtóereje- elengedhetetlen a kultúra tenyészidejének első felében. Azonban nemcsak a nitrogén tápelemhiánya okozhat problémát a növény harmonikus fejlődésében, hanem annak túladagolása is komoly hatással bír a kultúra környezetére és várható terméshozamára.
Nagyon fontos a kijuttatott nitrogénműtrágyák optimális időpontjának és mennyiségének megválasztása, tehát kulcskérdés a gazdálkodó számára a környezetterhelés minimalizálása és a terméshozam maximalizálása érdekében.

Nitrogénhiány málnában és dohányban

A Fitomaxx termékcsalád nitrogén oldata segítségünkre lehet az intenzív vegetatív növekedés szakaszában. Segítségével a lombozaton és a talajon keresztül is hatékonyabb növénytáplálást tudunk biztosítani a felmerülő nitrogénigény kielégítésére. Kiemelten fontosnak ítélhetjük meg szerepét akkor, ha a tavasz csapadékhiányos, száraz évszakként jelentkezik.
A Fitomaxx Nitrogén oldat segítségével nem csupán a lombozatra gyakorolhatunk hatást, hanem alkalmazásával (akárcsak a legtöbb lombtrágya esetében) a gyökérzetre is serkentőleg hathatunk.
Könnyen és maradéktalanul keveredik készítményünk, amely könnyen hasznosuló kémiai formában segíti elő a hatékony tápanyag utánpótlást. Teszik ezt úgy, hogy nem produkálnak perzselést a kultúránkon, sőt, más növényvédő készítményekkel könnyen keverhetőek, egymenetben kijuttathatók.
Az esetek többségében a tápanyag utánpótlás szempontjából a „mono” műtrágyák minden esetben hatékonyabbak, mint a kevert komplexebb készítmények. Ennek oka az lehet, hogy a komplex lombtrágyákban lévő egyéb elemek tovább gátolhatják a hiányos elem felvételét a talajból.
Búza esetében számos vizsgálat mutatta már ki, hogy a kalászhányást követően történő kiegészítő nitrogén trágyázás alkalmazása a gabonaszemek nyersfehérje tartalmát növelheti.
Így egy fungicides készítménnyel kiváló kombinációs partner lehet a szóban forgó produktum.
Termékünk könnyű keverhetőségének köszönhetően alkalmazása hatásfokozásra is kiváló lehet. Segítségével a növényi szöveteket lazíthatjuk és más készítmények együttes kijuttatásával fokozhatjuk eredményességüket.

 

Blizman Barnabás, Farmmix Kft., üzletkötő, növényorvos

AIzaSyBbgWGPJ8bnqmbMnJ8-JrjLlcwrnhbbAu0

Megújult webshopunk!

Vásároljon meg mindent egy helyen, ami a kertészkedéshez kell!

További részletek