Hírek

Őszi búza növényvédelme I.

Az őszi vetésű búzákban a tavasz első munkálatai a fejtrágyázása, mely során a helyes és arányos tápanyagellátás növényvédelmi szempontból is lényeges. A gombás megbetegedések (gabonalisztharmat, fuzáriózis, szártőbetegségek, gabonarozsdák), továbbá a zöld részeket pusztító állati kártevők ellen is fontos, hogy a búzavetés tápanyagellátása harmonikus legyen. Amennyiben nem ügyelünk a helyes NPK arányra, az említett károsítók és egyes gyomnövények elszaporodását segítjük elő.

Az őszi búza betegségei

Az őszi búza legfontosabb levél- és kalászbetegségeinek (lisztharmat, fuzárium, pireonfóra, rozsda, szeptória fajok) dominancia viszonyai évről-évre változnak. A gombák okozta kártétel nagysága időjárás függő. Valamennyi faj számára ideális az enyhe, párás, szeles időjárás. Az átlagostól melegebb években a rozsdagombák, míg nedvesebb években a pirenofórás és szeptóriás levélbetegségek okozhatnak nagyobb gondot. Minden évben jelen van kisebb-nagyobb mértékben a lisztharmat. A kalászbetegségek közül a kalászfuzáriózis játszik fontos szerepet, amely a virágzáskori csapadékosabb időjárás esetén a minőség- és mennyiségi károkat okoz. A jó minőségű és nagy mennyiségű termés betakarításának feltétele, hogy a termésképzés szempontjából fontos növényi részek egészségesek maradjanak a betakarításig. Mivel minden évben számolhatunk valamelyik kórokozó fellépésével, ezért vegyszeres védekezés nélkül a biztonságos termesztés nem képzelhető el.

Őszi búza gombaölőszer ajánlataink

Blister (250 g/l azoxistrobin) gombabetegségek széles köre ellen használható készítmény. Kalászosokban lisztharmat, rozsdabetegségek, pirenofórás levélfoltosság, szeptóriás betegség ellen védekezhetünk 0,8-1 l/ha dózisban a termékkel. A Blister-nek zöldítő hatása is van, ezért érdemes a levélbetegségek ellen preventív jelleggel időzíteni a kezelést. A hatóanyag a gombasejten belül a gomba létfontosságú szervében, a mitokondriumban fejti ki a hatását, ahol megakadályozza a gomba szempontjából létfontosságú energiaképzést, valamint az ezzel együtt a gomba légzését is. A gombaölő szerek között – új hatásmódjának köszönhetően – olyan kórokozók ellen is jó hatékonyságot mutat, amelyek egyéb gombaölő szerekkel szemben már toleránsak. Egyedi tulajdonsága, hogy a szénhidrátok beépülését segíti, ezáltal a termésbiztonság és a termésmennyiséget növeli. Szerrotációban alkalmazva egy évben maximum kétszer alkalmazható kontakt készítménnyel kombinációban. Ajánlott kombinációs partnerek: Dithane DG Neotec, Dithane M45.  Tebu 250 EW (250 g/l tebukonazol) egy felszívódó gombaölőszer, őszi búzában a védekezés általában több betegség ellen irányúl, ezért a kezelést megelőző jelleggel célszerű elvégezni. Gabonalisztharmat ellen az első tünetek megjelenésekor kell alkalmazni. A szárba indulás után a védekezés több betegség ellen irányul, ezért a kezelést megelőző jelleggel célszerű elvégezni, azaz szárba indulás kezdetén, továbbá kalászhányás végén – virágzás kezdetén végzett egy-egy permetezéssel. A második védekezést célzottan a kalászfuzáriózis ellen érdemes irányítani.

Az őszi búza kártevői

A gabonaféléket rendszeresen károsítják a vetésfehérítő bogarak (Oulema sp.), különösen a nagyadagú N-műtrágyával ellátott állományokban fordulnak elő nagy egyedszámmal. Az imágók a levélen hátrafelé haladva hártyaszerűen rágják az érközi levéllemezt folyamatos, hosszú, kifehéredő csíkok formájában. Innen ered a „vetésfehérítő” elnevezés. A kártétel rendszerint foltokban jelentkezik, a fertőzött foltok növényei nem hoznak kalászt vagy a kalászok megjelennek, de azokban csak aszott szemek fejlődnek. Ilyenkor tavasszal települ be a kalászos állományba a gabonapoloskák népes társasága is, melynek tagjai az osztrák (Eurygaster austriaca) és a mór teknőspoloska (Eurygaster maura), ill. a közönséges (Aelia acuminata) és a csőrös szipolypoloska (Aelia rostrata). Az áttelelt idős imágók előbb a vegetatív részeken táplálkoznak és rakják le petéiket, főként a levelekre. Az általuk szívogatott növényrész a szúráshelyen felüli szakaszán rendszerint elhal, s a szívrész megszúrása következtében a szívlevél elsárgul, majd elszárad. 

Őszi búza rovarölőszer ajánlataink

King 10 F (100g/l alfametrin) mely főként a vetésfehérítő bogarak, gabonafutrinka, levéltetvek és a gabonapoloskák ellen hatékony. Ez az „etalon piretroid” gyomorméregként az idegingerület átvitelét akadályozza meg. A növénybe nem szívódik fel, elfogyasztás és közvetlen érintkezés útján fejti ki a hatását. Sherpa (100 g/l cipermetrin) gyorshatású piretroid szármezékú rovarölőszer. Kalászosokban maximum két alkalommal juttatható ki, utolsó kezelést virágzáskor kell elvégezni. Dózisa a terméknek őszi búzában 0,375 l/ha. Full 5 CS (50 g/l lambda-cihalotrin) készítmény szintén vetésfehérítő bogarak, gabonapoloska és levéltetvek ellen hatásos, méhkímélő technológiával lehet kijuttatni, a kártevők minden fejlődési szakaszában. Gyorsan felszívódó kontakt szer formulája alig 1 óra alatt felszívódik.

Őszi búza lombtrágya ajánlataink

A levél felületén történő mikroelem pótlás a legmegfelelőbb felület a növényen. A bokrosodáshoz szükséges nélkülözhetetlen mikroelemeket tudjuk hatékonyan és kellő időpontban kijuttatni. Az Agrocean kijuttatásának időpontja őszi búzában a bokrosodás vége – szárba indulás kezdete, dózisa pedig 3 l/ha, maximum 2% töménységben. A készítmény 25%-ban tartalmaz algakivonatot, ezen felül pedig nitrogént, foszfort és káliumot valamint számos mikroelemet is tartalmaz. A termék csökkenti a szélsőséges időjárás által okozott stressz hatást (fagy, szárazság), növeli a növény ellenállóságát a kórokozókkal szemben, javítja a termés minőségét és fokozza annak hozamát.

Hajdú Péter, Farmmix Kft. Szarvas telephelyvezető, üzletkötő

AIzaSyBbgWGPJ8bnqmbMnJ8-JrjLlcwrnhbbAu0

Megújult webshopunk!

Vásároljon meg mindent egy helyen, ami a kertészkedéshez kell!

További részletek