Hírek

Rovarkártevők ellen őszi búzában

Az őszi búza a hazai növénytermesztés egyik legmeghatározóbb kultúrája. Az elmúlt évszázadok során e növény alapjaiban határozta meg a magyarországi élelmiszerpiac alapját, így bátran kijelenthetjük, hogy növényvédelme mindig kiemelt figyelmet érdemelt. Azonban ez a feladat napjainkban még nagyobb odafigyelést igényel, mint a korábbi esztendőkben.  A hazai rovarkártevők állandó jelenléte mellett elmondhatjuk, hogy az intenzív ipari növénytermesztés és a globalizáció olyan kártevők megjelenését is eredményezte, melyekkel korábban nem volt egyáltalán vagy ekkora mértékben gondunk.

A teljesség igénye nélkül szeretnék bemutatni néhány olyan károkozót, amelyek megjelenése napjainkban állandósult növényvédelemi problémává nőtte ki magát.

 

A vetésforgó helyes betartásával a leginkább környezetkímélő módszerrel tudunk gátat szabni az ízeltlábúak túlzó kártételének. Sajnos ez sem eredményez teljes védettséget. Itt jegyezném meg, hogy a rovarkártevők elleni növényvédelem során nem azok teljes kipusztítására törekszünk, hanem egy számunkra elfogadható kártételi küszöbérték alá szeretnénk szorítani azok állományát.

 

A búza-fonálféreg (Anguina tritici) a búzában ősztől egészen a nyár végéig, tehát aratásig tud kártételével kellemetlenséget okozni gazdájának. Kelést követően a lárvák a növény vegetatív részeibe bújva károsítják azt, kártétele nyomán pedig a kultúrnövényen deformálódás, csavarodás tapasztalható. A megbetegített búzában telelnek a rovarok és tavasszal a szemkezdeményekben okoznak kárt.

A védekezés leghatásosabb módja az egészséges fémzárolt vetőmag használata. Abban az esetben, ha túlzott fertőzést tapasztalunk a búzában, kaszálással gátat szabhatunk további terjedésének.

búza-fonálféreg kártétele

 

Az elmúlt évek során, már az ősz folyamán megjelentek a levéltetvek a fiatal búza állományokban. Az enyhe telek pedig csak segítik azok kártételét, illetve felszaporodását. Károsítása nyomán a gabonatáblák sárgulnak, azonban nem csak a szívogatásuk okoz színváltozást, hanem az általuk terjesztett esetleges növényi vírusok is, mely kórokozók már komoly terméskiesét tudnak okozni. A levéltetvek leginkább a leveleken és a friss kalászon alakítják ki kolóniáikat. Kártételük nyomán a növény részei torzulnak, majd később el is száradhatnak.

A piretroidok hatékonyan lehetnek segítségünkre az ezen kártevőkkel folytatott harcban. A Temporis EW névre keresztelt készítmény 15 g/l deltametrint tartalmaz, mely 0,5 l dózisával könnyedén felveszi a küzdelmet a levéltetvek ellen és mentesíti kultúránkat a nagy egyedszámú nyomásuktól.

levéltetű kártétel

 

A gabonapoloskák (Eurygaster, Aelia spp) már a szárbaindulás során szemet szúrhatnak, mivel kártételük során a fő hajtás sárgul, hervad, esetlegesen el is pusztul. A kalász akár hasban is maradhat, teljesen kifehéredhet. A gabona tejes érésében azok nem fejlődnek ki egészen és ezáltal töppedtek lesznek. A kalászban károsított magok sikértartalma lecsökken, sütőértéke jócskán visszaesik. A poloskák egynemzedékes fajok, imágó alakban telelnek át. Erdőszéleken, ott is az avarban töltik a hidegebb hónapokat. Április során az emelkedő hőmérséklet hatására bújnak elő, és kezdik meg táplálkozásukat.

A Full 5 CS névvel ellátott lambda-cihalotrin hatóanyagú készítménnyel könnyedén lecsökkenthetjük számukat a táblán belül egy olyan egyedszámra, mely kártétele már elenyésző.

bogyómászó poloska

 

A vörösnyakú árpabogár (Oulema melanopus), ismertebb nevén a vetésfehérítő bogár szintén a tavasz során okoz kényelmetlen napokat a gazdálkodók számára. Az április során tartósan 10 fok fölé emelkedő hőmérséklet már arra ösztönzi e bogár imágó alakjait, hogy a tábla szélétől befelé haladva táplálkozzanak és párosodást követően lerakják tojásaikat. A kikelt lárvák károkozása igen látványos tud lenni, mivel már messziről látszik hámozgatásuk, mely beszáradva fehér hatást kelt. A lárvák mozgása lassú, így egy kontakt hatású készítmény is elég, hogy könnyedén megszabaduljunk a nem kívánt kártevőktől.

A Delta super megfelelő választás lehet az ellenük folytatott harcban. Alacsony dózisának köszönhetően (0,2 l/ha) kiváló ár érték aránnyal bír a készítmény.

vörösnyakú árpabogár

 

A gabona szipolyok, (Anisoplia spp.) kártételük során az érett szemeket rágják, illetve ki is túrják a kalászból azokat. Alapvetően egy polifág kártevőről beszélünk, azonban jelenléte sokszor növényvédelmi beavatkozást igényel. A Sherpa 100 EC pedig cipermetrin hatóanyagával könnyedén taglózza a szóban forgó bogarakat.

   

gabona szipolyok és kártételük

 

Ahogyan azt már említettem, több olyan kártevő is jelen lehet a táblában, amely kártétele károsítja a kultúrnövényt, azonban annak mértéke ritkán nagy volumenű, inkább elenyésző.

Célszerű a hatóanyagokat váltogatni és egy rotációt alkalmazni, ha többször használunk kontakt piretroidokat, így megelőzhető a rezisztencia kialakulása az egyes rovarok esetében.

 

Blizman Barnabás, Farmmix Kft., üzletkötő, növényorvos

AIzaSyBbgWGPJ8bnqmbMnJ8-JrjLlcwrnhbbAu0

Megújult webshopunk!

Vásároljon meg mindent egy helyen, ami a kertészkedéshez kell!

További részletek