Hírek

Szelektív egyszikű irtás Buster-rel és Fenoxinnal

Egyszikű gyomnövények irtása BUSTER 100 EC-vel napraforgó kultúrában

A Buster 100 EC gyomirtó permetezőszer hatóanyaga, a quizalofop-P-etil, az ariloxi-fenoxi-propionátok csoportjába tartozik. Az egyszikű növények levelére rápermetezett quizalofop-P-etil hatóanyag felszívódik és tovább szállítódik a floémben (a levelektől a gyökér felé) és a xilémben (a gyökértől a hajtások felé) ezzel biztosítva a hatóanyagnak az eljutását a merisztéma (osztódó) szövetekben. Az osztódó szövetekben felhalmozódó hatóanyag meggátolja az acetil-S-CoA-karboxiláz enzim működését, amely az egyszikű növények zsírsav bioszintézis gátlását eredményezi. Az elsődleges tünetek a hajtások és a gyökerek osztódó szöveteinek barnulásával jelentkeznek a permetezést követő 10-16 nap múlva. Alacsony hőmérsékleten, vagy száraz időjárás esetén, amikor a gyomnövények életfolyamatai lelassulnak a hatáskifejtéséhez hosszabb időre van szükség.

A quizalofop-P-etil hatóanyagot a kétszikű növények biokémiai úton képesek lebontani, ezért azokat nem károsítja.

A Buster 100 EC hatóanyagának penetrálódása (behatolás a növénybe) gyorsan végbe megy, hatáskifejtése általában lassú. A hatáskifejtéshez és a tünetek megjelenéséhez optimális körülmények között 10-16 napra van szükség, de hűvös időjárási körülmények között ez elérheti a 20-21 napot is.

Ezért a készítmény alkalmazása előtt ellenőrizzük a meteorológiai előre jelzést is és ennek figyelembe vételével válasszuk ki az alkalmazásra kerülő magasabb adagot, a gyomnövény pillanatnyi fejlettségétől függetlenül!

 

A Buster 100 EC alkalmazásának előnyei:

  • kiváló felszívódás és mozgás a növényben
  • rugalmas kijuttatási időpont
  • széles hatásspektrum
  • megbízható biológiai hatékonyság
  • költségtakarékos megoldás

 

A Buster 100 EC felhasználható:

Napraforgóban a kezelést a magról kelő, valamint évelő egyszikű gyomnövények ellen, a kultúrnövény 4-6 leveles fejlettségénél kell elvégezni.

A magról kelő egyszikű gyomnövények 1-3 leveles koruktól bokrosodásukig, az évelő egyszikűek, a fenyércirok ( Sorghum halepense) és tarackbúza ( Elymus repens) az intenzív növekedési szakaszukban, 10-25 cm-es fejlettségükkor a legérzékenyebbek a készítményre. Erős gyomosodás, vagy megkésett kezelés esetén az engedélyokiratban megadott magasabb dózisokban kell felhasználni. A permetezést apró cseppmérettel (cseppátmérő: 200-300 µ) végezzük.

Javasolható kiegészítő készítményünk:  Sharpen 4,0-5,0 l/ha vetés után kelés előtt

A készítményt tilos keverni ammónium-szulfáttal, más gyomirtó szerrel és lombtrágyával!

A készítmény minden egyszikű kultúrát károsít, kijuttatásánál erre fokozottan ügyelni kell!

Légi kijuttatása nem engedélyezett. Agrár-környezet gazdálkodásban és ökológiai gazdálkodásban nem engedélyezett. Méhveszélyesség: Nem jelölésköteles

Munkaegészségügyi várakozási ideje: 0 nap

Élelmezés-egészségügyi várakozási ideje: Az előírt növényvédelmi technológia szerinti alkalmazás esetén nem szükséges.

Forgalmazási kategóriája: II.

Kiszerelése: 1 l és 5 l

Kezelések max. száma: 1

Eltarthatósági ideje: 2 év

BUSTER 100 EC ⇒

 

Egyszikű gyomnövények irtása Fenoxinn 100 EC-vel tavaszi árpa és őszi búza kultúrákban

 

110g/l fenoxaprop-P-etil és 120,4 g/l mefenpir dietil

 

Hatás mechanizmus:

Levélherbicid, a xilémben és a floémben transzlokálódik, majd a merisztémákban akkumulálódik. A növénybe jutva a zsírsav bioszintézist akadályozzák. Graminicid, szelektív egyszikűirtó szer. A kezelés hatására a hajtás- és gyökércsúcs növekedése a kezelés után néhány nappal leáll, a levélhüvely elpuhul, idősebb leveleken klorózis mutatkozik. A kezelés után 8-20 nappal a levél elszárad. Levélen keresztül 2-3 óra alatt felszívódik.

 

Hatásspektrum:

Fenoxinn 110EC egyaránt hatékony a nagy széltippan, a parlagi ecsetpázsit, kanári köles, zöld pántlikafű, vadzab-fajok, muharfélék ellen. Rozsnok fajok ellen nem hat. A Fenoxinn 110EC tehát a kalászosokban előforduló minden jelentős magról kelő egyszikű gyomok ellen rugalmasan alkalmazható, szisztemikus készítmény. A kezelést követően a lipid-szintézis gátlása miatt – a gyomok már 3 hét alatt tökéletesen elpusztulnak.

 

Javasolt növényvédelmi technológia:

 

Őszi búza és tavaszi árpa kultúrákban a készítményt posztemergensen kell kijuttatni a kultúrnövény bokrosodásának kezdetétől a szárbaindulás kezdetéig. A héla zab (Avena fatua), a nagy széltippan (Apera spica-venti) és a parlagi ecsetpázsit (Alopecurus myosuroides) 1-3 leveles korban a legérzékenyebb a készítményre. Szükség esetén folt-vagy forgókezelést is végezhetünk.

A gyomirtó szer a következő hatóanyagokat tartalmazó gabona gyomirtó szerekkel nem keverhető: dikamba, bifenox, bentazon, hormonhatású készítmények.

Egyéb készítményekkel történő tankkeverék készítése esetén keverési, illetve előzetes kezelési próba javasolt. Kerüljük a permetlé elsodródását a szomszédos kultúrákra, ezért csak szélmentes időben permetezzünk! Amennyiben a szomszédos táblán zab, vagy fénymag van, a permetezést nagyon körültekintően kell elvégezni, mert az elsodródott permetlé károsítja ezeket a kultúrákat. Légi kijuttatás: nem engedélyezett.

Normál vetésváltás esetén a kezelt területre utóveteményként bármilyen kultúrnövény vethető.

A kultúrnövény kipusztulása esetén bármilyen kultúrnövény vethető!

A kezelést a kultúrnövény 3–4 leveles fejlettségétől a szárbaindulás kezdetéig lehet elvégezni. A magról kelő egyszikű gyomnövények 1–3 leveles korukban a legérzékenyebbek a készítményre. Az optimális időben végzett kezeléskor a 0,7 l/ha dózis elegendő, míg fejlettebb gyomnövények, vagy erősebb gyomfertőzés esetén a magasabb dózis szükséges.

Forgalmi kategória: I.

Munkaegészségügyi várakozási idő: 0 nap

Kezelések max.száma: 1

Eltarthatóság: 2 év

Kiszerelés: 1 l

 

Fenoxinn 100 EC ⇒

 

Tamás Tibor, növényorvos

Területi képviselő FDM Trade Kft. Vas, Veszprém, Zala  vármegye

AIzaSyBbgWGPJ8bnqmbMnJ8-JrjLlcwrnhbbAu0

Megújult webshopunk!

Vásároljon meg mindent egy helyen, ami a kertészkedéshez kell!

További részletek