Hírek

Előzzük meg a kalászosok és a repce betegségeit Legado-val

Magyarország szántóföldi növénytermesztésének egyik meghatározó kultúrája az őszi búza, melynek vetésterülete az országban 1 millió hektár körül mozog már évek óta. Az őszi búza növényvédelmének eredményességét elsősorban a gombabetegségek elleni sikeres védekezés határozza meg. A vetésforgó beszűkülésével, a klímaváltozással, valamint az új gombabetegségek megjelenésével egyre nagyobb károkat okozhatnak ezek a kórokozók mind a búza termés átlagában, mind pedig annak minőségében egyaránt. Az integrált növényvédelmi szemléletet betartva sikeresen védekezhetünk az őszi búza gombabetegségei ellen. Az agrotechnikai módszerek mellett (pl. az optimális terület megválasztása, az elővetemény, a fajta kiválasztása, a terület előkészítése, tápanyagutánpótlás), szinte elengedhetetlen a fungicides védekezés használata az őszi búza sikeres növénytermesztésében.

A Farmmix Csoport 2020-ban bevezetett új terméke a Legado, mellyel eredményesen védekezhetünk az őszi- és tavaszi búza, valamint az őszi- és tavaszi árpa fontosabb gombabetegségei ellen. A Legado 250 g/l azoxistrobin hatóanyagot tartalmazó felszívódó hatású készítmény, mely hatóanyag a strobilurinok csoportjába tartozik. A strobilurin-A a keserű tobozfülőke (Strobilurus tenacellus) kalapos gomba másodlagos anyagcsereterméke. Az azoxistrobin szisztémikus és transzlokális tulajdonságai egyedülállók. A mitokondriális enzimrendszerekhez kapcsolódva gátolja a kórokozó gombák sejtlégzését, így blokkolja a gombasejtek energiaképzését, ezáltal megszűnik a spóracsírázás és a csíratömlők fejlődése. A gombaölő szerek között – új hatásmódjának köszönhetően – olyan kórokozók ellen is jó hatékonyságot mutat, amelyek egyéb gombaölő szerekkel szemben már toleránsak. Egyedi tulajdonsága, hogy a szénhidrátok beépülését segíti, ezáltal a termésbiztonságot és termésmennyiséget növeli. A készítménnyel tökéletesen védekezhetünk gabona rozsda betegségek, helmintispóriumos betegségek (levélbetegségek), lisztharmat, pirenofóriás betegségek (levélbetegségek), szeptóriás betegésgek (pelyvabarnulás) ellen 0,8-1 l/ha dózisban. A kezeléseket az első szárcsomós állapottól (BBCH 31) preventív jelleggel, vagy az első tünetetek megjelenésekor végezhetjük el egészen a virágzás végéig (búza), illetve a kalászhányás végéig (árpa). A maximális permetezések száma egy vegetáción belül 2, melyek között 14 napnak kell eltelnie. Fungicid hatása mellett a növényekben kedvező élettani változásokat indít el. Ez az úgynevezett zöldítő hatás, mely hosszabb élettartamot, több tápanyagfelvételt és asszimilációt jelent. Fokozódik a tápanyagok képződése és beépülése, amely a termés mennyiségére és minőségére pozitív hatással lesz. A LEGADO megelőző célú és kuratív gombaölő szerként is hatékony. Javasolt lé mennyiség 200-400 l/ha.

Lisztharmat búza levélen

A búza és az árpa mellett a Legado készítményt őszi káposztarepcében is felhasználhatjuk fungicides kezelésre. A Legado-val a kultúrnövény szinte összes fontosabb gomba betegsége ellen védekezhetünk, így például az alternáriás betegségek, a fehérpenész, a fómás betegségek, a leptoszfériás betegségek, a lisztharmat, a pirenopezizás betegségek (levélbetegségek) és a szürkepenész ellen nyújt kellő védelmet a használata. A készítményt megelőző jelleggel a virágzás első felében javasolt kijuttatni, 1 l/ha dózisban 200-400 l/ha lé mennyiséggel. A fertőzési veszélyhelyzettől függően a kezelés 10-14 nap múlva, még a virágzás vége előtt egy további alkalommal megismételhető. A kijuttatás során törekedni kell az egyenletes és teljes permetléfedésre.

Formulációját tekintve szuszpenzió koncentrátum (SC). A termék III. szabad forgalmi kategóriájú növényvédő szer.

 

Hajdú Péter, Farmmix Kft. üzletkötő, növényorvos

AIzaSyBbgWGPJ8bnqmbMnJ8-JrjLlcwrnhbbAu0

Megújult webshopunk!

Vásároljon meg mindent egy helyen, ami a kertészkedéshez kell!

További részletek