Hírek

Hogyan védekezzünk a repce gombabetegségei ellen?

A gombabetegségek elleni védekezés nélkülözhetetlen eleme a vetésváltás, ami elsősorban a fehérpenészes rothadás és a fómás betegség megelőzését szolgálja. A fehérpenészes rothadás kórokozója számos kultúrnövényen (napraforgó, repce, szója) és a gyomnövényeken is fennmarad és szaporodik, továbbá a szkleróciumok a talajban éveken keresztül fertőzőképesek maradnak, ezért a repcét önmaga, illetve a szklerotínia más gazdanövényei után 5-6 évnél korábban kockázatos ugyanarra a területre vetni.

Az ősszel és tavasszal is fertőző fómás levélfoltosság (leptoszfériás betegség) első tünetei a kelő repceleveleken megjelenő kifehéredő foltok, bennük fekete pontokkal (piknídiumok). Ha az ősz enyhe és megfelelő nedvesség áll rendelkezésre a fertőzés rohamosan terjedhet az állományban. A levélfoltok nem okoznak komoly problémát, de a spórák fertőzhetik a gyökérnyakat és a szárat is. Az itt fellépő fertőzés már roncsolhatja az edénynyalábokat, fekete korhadás léphet fel.

A PATEL 300 EC készítményt megelőző jelleggel, de legkésőbb az első tünetek megjelenésekor kell kijuttatni, 0,3-0,6 l/ha dózisban 200-400 l/ha lémennyiséggel. Széles hatásspektruma mellett preventív és kuratív hatással egyaránt rendelkezik, hosszan tartó védelmet biztosít. A leptoszfériás betegség (fóma) ellen a fertőzésre hajlamosító körülmények között javasolt egy őszi kezelés elvégzése tőlevélrózsás állapotban. A tavaszi kezelést az oldalhajtások képződésének idején indokolt végrehajtani. A szklerotínia és alternáriás betegségek elleni kezelést megelőző jelleggel, a virágzás első felében javasolt elvégezni. A rezisztencia kialakulásának megelőzése érdekében a készítményt ajánlott más hatásmechanizmusú hatóanyagokat tartalmazó készítményekkel szerrotációban alternálva, illetve kombinációban kijuttatni. A Patel 300 EC kiváló kombinációs partnere a tebukonazol tartalmú Tebu 250 EW, vagy a Bukat 500 SC (Patel csomag).

A BUKAT 500 SC kivételesen magas hatóanyag tartalommal rendelkezik, mely tulajdonságával kiemelkedik a növényvédő szer piacon a többi konkurens termék közül. Kijuttatását követően (0,5 l/ha dózisban) a hatóanyag gyorsan penetrál a növénybe és szisztémikus hatásának, illetve formulációjának köszönhetően nyújt védelmet a legtöbb kórokozó ellen. Széles hatásspektruma abban rejlik, hogy a tebukonazol két ponton is gátolja a gomba ergoszterol bioszintézisét és ezzel megakadályozza a gombaképletek képződését. A jelentős gombaölő hatékonysága mellett még egy különleges tulajdonsággal bír, ami megkülönbözteti a hasonló típusú gombaölő szerektől, ez pedig a regulátor hatás. A hatóanyag gátolja a kultúrnövényben a gibberelin hormon bioszintézisét és ezáltal a hajtáscsúcs növekedésének visszafogását okozza.

Az őszi kezelés a repce télállóságát, a tavaszi kezelés az oldalhajtások számának növekedését, ezáltal a várható termés mennyiségét növeli. Hiszen akkor számíthatunk jó termésre, ha az állományt erőteljesen fejlett, sok oldalhajtással rendelkező egyedi növények alkotják. Az oldalhajtásokon képződik ugyanis a teljes termés 60-70%-a. A Bukat 500 SC és Tebu 250 EW hatása specifikus, így tartós használatuk során a rezisztencia kialakulása veszélye fennállhat. Szerrotáció, illetve kombinációs partner használata javasolt. A Bukat 500 SC vagy Tebu 250 EW kiváló kombinációs partnere a 250g/l azoxistrobin hatóanyagot tartalmazó Blister vagy Legado.

A LEGADOval a kultúrnövény szinte minden fontosabb gombabetegsége ellen védekezhetünk, 1 l/ha dózisban 200-400 l/ha lémennyiséggel. A kijuttatás során törekedni kell az egyenletes és teljes permetléfedésre. Felszívódó hatású fungicid, amely zöldítő hatása révén – a szénhidrát anyagcserébe beavatkozva – növeli a termés minőséget és a hozamot. A fertőzési veszélyhelyzettől függően a kezelés 14 nap múlva a virágzás vége előtt megismételhető. A virágzás végén végzett Legado-s kezelések gátolják a vegetáció vége felé jelentkező lisztharmat fertőzést is.

Gócza Nándor, növényorvos, Farmmix Kft. üzletkötő

AIzaSyBbgWGPJ8bnqmbMnJ8-JrjLlcwrnhbbAu0

Megújult webshopunk!

Vásároljon meg mindent egy helyen, ami a kertészkedéshez kell!

További részletek