Hírek

Tápanyag-utánpótlás Fitomaxxal

Mi is a célja a tápanyag-utánpótlásnak?

A tápanyag-utánpótlásnak, tápelemellátásnak vagy más néven trágyázásnak az a célja, hogy a talajainkból a termesztés során kivont tápanyagokat pótoljuk. Ezáltal biztosíthatjuk a stabil termésminőséget, javíthatjuk a termés biztonságot és növelhetjük a termésmennyiséget is.

A tápanyag utánpótlásra használhatunk szerves- és műtrágyákat.

A tápanyag gazdálkodás egy sokkal átfogóbb gondolkodásmód, mely során figyelembe vesszük a trágyák hatását a talajainkra és a növények speciális igényeit is.

A környezet kímélő tápanyag gazdálkodás során, a termelő úgy gazdálkodik, hogy a termelési igényeit ( azaz a produktum növelését) a környezetvédelmi elvekkel együtt alkalmazza. Tehát minimálisan terheli a környezetet, elkerüli a túltrágyázást, azaz optimális adagokat használ, figyelembe veszi a termőhely és a növény specifikációit, valamint megfelelő trágya típust választ.

A mai mezőgazdasági helyzetben, amikor az állattenyésztés csökkenő tendenciát mutat, egyre nehezebben beszerezhető a szerves trágya. Használata ugyan kíméletes a talajunkhoz és számos előnnyel rendelkezik, de kezelése és kijuttatása körülményesebb és nagyüzemi körülmények között egy kis fejtörést igényel. Valamint a szerves trágyák nem minden kockázat mellett alkalmazhatóak, ugyanis veszélyforrása lehet néhány betegségnek, behurcolt gyommagoknak és kártevőknek is.
Ezért nyújthat sokkal biztonságosabb és kényelmesebb megoldást a műtrágyák alkalmazása. Ezekből választhatunk a mono- vagy egyszerű- (mely a három fő makroelem közül csak egy tápelemet tartalmaz) vagy az összetett-, kevert- műtrágyák közül (amelyek több tápelemet is tartalmazhatnak).

Ezen kívül a szilárd műtrágyák mellett egyre nagyobb teret hódítanak a lombtrágyák. A növények kétféle módon képesek felvenni a tápelemeket, a talajból gyökéren keresztül és a leveleken a gázcsere nyílásai és bőrszövete segítségével.

A lomblevelek természetesen elsősorban a növényi „légzésében” és a fontoszintetizációban játszanak elengedhetetlen szerepet, de képes ionok és molekulák felvételére is. Ebben nyújtanak segítséget a lombtrágyák, amelyek azonnali, gyors megoldást adhatnak egy-egy tápelemhiány kiküszöbölésére.

A mai gazdálkodási trendek alapján a lombtrágyázás vagy más néven levéltrágyázás tökéletes kiegészítője a talajon keresztüli szilárd (lassan ható) műtrágyák alkalmazása mellett. Ma már elengedhetetlen egy profi termesztő számára a lombtrágyás kiegészítő kezelések. Segítségével orvosolható a vegetáció során fellépő tápelemhiány illetve, ha valamilyen okból a növény nem megfelelően tudja felvenni a talajból a tápanyagokat.

A felvétel mértéke és sikeressége sok tényezőtől függ, többek között a levél bőrszövetének vastagságától, a levelek méretétől, alakjától és elhelyezkedésétől. Ezek a tényezők mind mind befolyásolják a beépülést.

A lombtrágyák alkalmazása egyszerű, mivel általában folyékony formában vannak, vagy nagyon gyorsan oldódó vízoldékony formulációban. Adagolásuk is könnyen megoldott, hisz ezeket sokkal könnyebb keverni vagy kijuttatni, mint szilárd testvéreiket. Itt például nem kell a talajba dolgozással bíbelődnünk. Hatásukat rövid időn belül kifejtik. Kijuttatásuk is egyszerű, hiszen akár egy növényvédelmi kezeléssel egybekötve is alkalmazhatjuk.
Egyedül a pontos dózis betartására és a kijuttatás minőségére kell odafigyelnünk, mert ha túl dozírozzuk vagy nagy hőségben juttatjuk ki, esetleg okozhatnak fitotoxikus tüneteket.

A lombtrágyák általános előnyein túl nézzük meg, hogy az egyes lombtrágyák miben tudják még támogatni a növényeinket a fejlődésben és hogyan tudjuk beilleszteni a termesztés technológiánkba.

 

Fitomaxx Általános lombtrágya:

Kiszerelés: 5 l, 20 l

Tápelem tartalom: 6,25% N; 3,75% P205; 5% K2O

Felhasználásra vonatkozó ajánlás:

Zöldségfélék, gabonafélék, kukorica, napraforgó, repce, gyümölcsfélék, szőlő és dísznövények levéltrágyázására és tápoldatozására egyaránt alkalmas.

A Fitomaxx általánost akkor válasszuk, ha törekszünk a termésbiztonságra, ha javítani akarjuk termésünk beltartalmi értékeit és megfelelő hozamot kívánunk elérni. Elsősorban a gyökeresedés fázis utáni nitrogén igényes, intenzív zöldtömeg képzéséhez ajánlott az alkalmazása. Használata különösen ajánlott só érzékeny kultúrák táplálására.

Tápoldatozás esetén javasolt töménység 0,1- 0,2% (általánosan 0,1%-1g/liter). Levéltrágyaként átalános ajánlott dózis 0,2-0,4%.

Szántóföldi kultúrákban 3-6 l/ha/alkalom

Zöldség, gyümölcs kultúrákban 5-10 l/ha/alkalom

Fitomaxx Általános lombtrágya

 

 

FitoMaxx Nitrogén oldat

Kiszerelés: 200ml; 1; 5; 20 l

Tápelem tartalom: 15% N

A nitrogén egy rendkívül mobilis anyag, amely a talaj felső szintjeiből gyorsan kimosódik és így nem tudja hasznosítani a növény. Javasolt, hogy a nitrogént többször kis adagokban juttassuk ki, hogy folyamatosan tudjuk ellátni a növényt a tápelemmel. Különösen érdemes pótolni sok csapadék vagy öntözött kultúrák esetében. A legszükségesebb az intenzív hajtásnövekedés időszakában.

Felhasználható: minden kultúrában nitrogénhiány megelőzésére, kezelésére.

Nitrogénhiány főbb tünetei:

  • lassú növekedés, törpenövés, satnya növény, korai öregedés
  • a teljes növényre jellemző világoszöld szín, az idősebb levelek sárgulnak, barnulnak, elhalnak
  • kevés, kicsi termés, terméshiány

Fitomaxx Nitrogén oldat

 

Fitomaxx Kén oldat:

Kiszerelés: 5 l, 20 l

Tápelem tartalom: 15% N, 55% So3

A FitoMaxx kén lombtrágya a könnyen felvehető kén és nitrogén tartalma révén ideális a szántóföldi és kertészeti kultúrák kén hiányának pótlására valamint megelőzésére. Használatával maximalizálni tudjuk a terméshozamot nagymértékben javíthatjuk a minőséget, mivel a kénnek döntő szerepe van a sejtosztódásban és fehérjeszintézisben.

Kényhiány tünetei: hasonlít a nitrogénhiányhoz, sárgászöld vagy sárga elszíneződésben jelentkezik. Viszont a nitrogénhiánnyal ellentétben itt a fiatalabb levelek sárgulnak. Kénhiányos növények az átlagosnál alacsonyabbak és a levelek kisebbek, keskenyebbek.

 

Fitomaxx Kén oldat

Felhasználásra vonatkozó ajánlás:

Gabonafélék 4-6 liter/ha: bokrosodástól a kalász megjelenéséig

Kukorica 4-6 liter/ha: vegetatív szakaszban 6. levél megjelenésétől

Repce 4-6 liter/ha: virágzást megelőzően

Burgonya 4-6 liter/ha: virágzást megelőzően

A permetezés ideális hőmérséklet 15-20 C között. Vizes harmatos felületen perzselét okozhat.

Kóthai Gyöngyvér, Farmmix Kft. üzletkötő, növényorvos

AIzaSyBbgWGPJ8bnqmbMnJ8-JrjLlcwrnhbbAu0

Megújult webshopunk!

Vásároljon meg mindent egy helyen, ami a kertészkedéshez kell!

További részletek